Υγρασία στην οροφή σπιτιού

Εδώ έχουμε ανακαίνιση με υγρασία στην οροφή σπιτιού. Απαντάμε στο ερώτημα: Στην οροφή του σπιτιού μου  έχουν εμφανιστεί  υγρασίες υπό την μορφή  μαύρου χρώματος.  Που οφείλεται αυτό  και πως πρέπει να επισκευαστεί;

Η υγρασία γεννά ανάγκη ανακαίνισης σπιτιού

Πολλές φορές  βλέπουμε υγρασίες στην οροφή του σπιτιού μας. Τότε χτυπάει το καμπανάκι και η ανάγκη ανακαίνισης. Αλλά όχι μόνο στην οροφή. Πολλές  φορές και στις πλαινές τοιχοποιίες  να εμφανίζεται μια μορφή  υγρασίας η οποία στην συνέχεια παίρνει τα χαρακτηριστικά  ενός μαύρου χρώματος.  Το οποίο αρχίζει σε μια εστία.  Είναι προφανές ότι το σπίτι θέλει ανακαίνιση. Η υγρασία ξεκινά με μια μικρή εστία το  οποίο επεκτείνεται. Και επεκτείνεται και τελικά καλύπτει μια πολύ μεγάλη επιφάνεια. Και βεβαίως πολλές φορές  πάρα πολλοί βλέπουν αυτή την υγρασία. Όλοι θα σας πουν να ανακαινισετε το σπίτι σας. Βλέπουν αυτή την μαυρίλα  την οποία προσπαθούν  να την απομονώσουν  εκ των έσω. Αυτό όμως δεν αποτελεί την ενδεδειγμένη τεχνική ανακαίνισης του σπιτιού.
ανακαίνισης του σπιτιού ανακαίνισης του σπιτιού

Ριζική θεραπεία της υγρασίας

Εσωτερικά όμως για να  θεραπευτεί και να αντιμετωπιστεί δεν αρκεί. Ας πούμε  να βάψουμε ξανά το σημείο το οποίο  εμφανίζεται μια υγρασία. Αυτό είναι άνευ ουσίας γιατί  κάναμε μια τρύπα στο νερό.  Μετά από λίγο διάστημα  ξανά εμφανίζεται. Και άντε πάλι να βρισκόμαστε σε ένα  διαρκή πόλεμο αν θέλετε με  την υγρασία.

Που οφείλεται η μαυρίλα

Καταρχήν να δούμε τι είναι αυτή η  μαυρίλα  που εμφανίζεται. Βεβαίως αυτή η μαυρίλα είναι  υγρασία. Εμφανίζεται κυρίως  σε κτίρια κυρίως  που   δεν έχουν μονώσεις  ή έχουν κακές μονώσεις. Οφείλεται γενικά στην  διαφορά θερμοκρασίας η οποία εμφανίζεται στο εξωτερικό  μέρος του σημείου το οποίο  εμφανίζεται η μαυρίλα  και στο εσωτερικό μέρος. Δηλαδή το χειμώνα συνήθως εμφανίζεται  αυτή η υγρασία.  Στο εσωτερικό μέρος έχουμε μια υγρασία  που κρατάμε το σπίτι μας 20-22 βαθμούς. Πόσο μπορεί να είναι  ενώ στο εξωτερικό μέρος μπορεί να φτάσει και στους μηδέν βαθμούς.

Διαφορά  θερμοκρασίας

Εκεί υπάρχει μια διαφορά  θερμοκρασίας ανάμεσα στην  εσωτερική και  την εξωτερική επιφάνεια. Το σημείο το οποίο εμφανίζεται  η υγρασία. Και εφόσον και βεβαίως  υπάρχει αυτή η διαφορά θερμοκρασίας  επειδή δεν υπάρχει μόνωση. Εάν υπήρχε μόνωση  μεταξύ της εσωτερικής και της  εξωτερικής και τοιχοποιίας είτε στην οροφή είτε στα πλαινά είτε  οπουδήποτε  σε αυτή την περίπτωση  δεν θα είχαμε διαφορά  θερμοκρασίας διότι θα παρέμβαινε η μόνωση.

Θερμομόνωση

Δεν υπάρχει λοιπόν θερμομόνωση σε αυτό το σημείο. Όχι υγρομόνωση, θερμομόνωση δεν υπάρχει.  Με συνέπεια η θερμοκρασία η εξωτερική με την εσωτερική  σε κλίμακα να έχουν πολύ μεγάλη  απόκλιση. Η διαφορά είναι πάνω  από 15 με 20 βαθμούς  στην συγκεκριμένη περίπτωση. Όταν υπάρχει μιας τέτοιας μορφής τέτοιας έκτασης διαφοράς  θερμοκρασίας  στο εσωτερικό σημείο το οποίο   είναι το πιο ζεστό σημείο  εκεί δημιουργούνται υγροποιήσεις. Για παράδειγμα όπως μια υγροποίηση εννοώ  μέσα στο μπάνιο όταν πάμε να κάνουμε ντουζ  εκεί στο καθρέφτη και οπουδήποτε  εμφανίζονται υγροποιήσεις.

Διαφορά εξωτερικής και εσωτερικής θερμοκρασίας

Το ίδιο συμβαίνει και στα σημεία  τα οποία υπάρχει διαφορά  εξωτερικής και εσωτερικής θερμοκρασίας. Υπάρχουν υγροποιήσεις οι οποίες παραμένουν για μεγάλο χρονικό διάστημα διότι η διαφορά θερμοκρασίας είναι συνεχιζόμενη. Κατά συνέπεια η υγροποίηση είναι  συνεχιζόμενη. Αυτό δίνει την δυνατότητα   στο σημείο αυτό  να αναπτυχθούν μύκητες.

Μύκητες

Η μαυρίλα γενικά  είναι ανάπτυξη μυκήτων. Αναπτύσσονται κάποιοι μύκητες. Και οι μύκητες είναι αυτοί οι οποίοι  εμφανίζονται υπό την μορφή  μαυρίλας στο συγκεκριμένο σημείο. Και βεβαίως η υγρασία  εκτός το ότι  αισθητικά  είναι πολύ άσχημο  έχει και μια περίεργη οσμή. Την οποία οσμή βγάζουν  οι μύκητες.  Αρα μυρίζει πολύ άσχημα το σπίτι. Και σε γενικές γραμμές αυτή η μαυρίλα  έχει και βλαβερές συνέπειες αν θέλετε μέσα στον άνθρωπο.  Διότι η ανάπτυξη  μυκήτων μέσα στο σπίτι  σε κάποια συγκεκριμένα σημεία του σπιτιού  αν μη τι άλλο είναι και  μια εστία  μολύνσεων αν θέλετε.

Διαρκής εστία μολύνσεων

Άρα δεν είναι μόνο το αισθητικό αποτέλεσμα της μαυρίλας.  Είναι και ανθυγιεινή αν θέλετε  για τους ανθρώπους οι οποίοι κατοικούν σε χώρους όπου εμφανίζονται υγρασίες. Οι οποίες οφείλονται σε διαφορά θερμοκρασίας ανάμεσα στο εσωτερικό με εξωτερικό της τοιχοποιίας  ή της οροφής.  Εκεί λοιπόν που εμφανίζονται  οι μύκητες  είναι σχετικά μια επικίνδυνη κατάσταση. Θα λέγαμε ότι είναι μια αρρωστημένη κατάσταση αν θέλετε  και για τους κατοίκους που μένουν μέσα στο σπίτι. Διότι υπάρχει μια διαρκή εστία μολύνσεων εκεί πέρα υπό  την μορφή μυκήτων. Εστία  μολύνσεων η οποία μπορεί να προκαλέσει και δεν ξέρω τι. Οτιδήποτε μπορεί να προκαλέσει εν πάσει περιπτώσει. Αλλά σε κάθε περίπτωση είναι ανθυγιεινό ας  πούμε  για τον άνθρωπο.

Επισκευή της υγρασίας

Τώρα με ποιον τρόπο μπορούμε να θεραπεύσουμε  και να επισκευάσουμε αυτή την μορφή  υγρασίας που εμφανίζεται.  Υγρασία που όπως προαναφέραμε  εκτός από το αισθητικό είναι και επικίνδυνο  αν θέλετε στην υγεία των ανθρώπων. Καταρχήν θα πρέπει να  καθαρίσουμε την μαυρίλα αυτή εσωτερικά με  χημικά μέσα. Υπάρχουν διάφορα χημικά.  Ακόμα και η χλωρίνη είναι ένα καλό μέσο. Δεν είναι το καλύτερο. Υπάρχουν  και καλύτερα αλλά  και η χλωρίνη μπορεί να κάνει δουλειά υπό την μορφή να εξαφανιστεί  τελείως μα τελείως  αυτή η μαυρίλα. Και να εμφανιστεί  το χρώμα το οποίο ήταν κάτω από την μαυρίλα. Τα χημικά, η χλωρίνη  δεν έχουν  τα χαρακτηριστικά μόνο να καθαριστεί  η μαυρίλα.
Υγρασία στην οροφή σπιτιού Υγρασία στην οροφή σπιτιού

Χημικά για να σκοτώσουμε τους μύκητες

Τα χαρακτηριστικά τους για αυτό χρησιμοποιούμε χημικά είναι να σκοτώσουμε τους μύκητες. Διότι οι μύκητες γεννάνε. Αν δεν καθαρίσουμε γενικά  σε βάθος όλη την επιφάνεια  και παραμείνουν κάποιοι μύκητες, οι μύκητες γεννάνε  και στην συνέχει αναπτύσσονται  πάλι και δεν τους προλαβαίνουμε αν θέλετε. Άρα πρωτίστως  καθαρισμός με χημικά  μέσα. Επαναλαμβάνω, δεν υπάρχει άλλος τρόπος.  Δεν μπορούμε να το ξύσουμε και να εξαφανιστεί. Αυτο δεν εξαφανίζεται. Θα παραμείνουν οι μύκητες. Μόνο με χημικά μέσα  να εξαφανίσουμε και να διώξουμε  την μαυρίλα και να σκοτώσουμε  αν θέλετε όλους τους μύκητες.

Μόνωση

Στην συνέχεια θα πρέπει να κάνουμε κάποια μόνωση χρησιμοποιώντας αντιμουχλικό  μονωτικό αστάρι  δύο στατικών  για να είναι πολύ γερή η μόνωση. Επιλέγουμε αντιμουχλικό αστάρι λοιπόν. Υπάρχουν αντιμουχλικά αστάρια  δύο στατικών τα οποία τα εφαρμόζουμε σε ένα  και δύο χέρια. Εφαρμόζουμε περιμένοντας να στεγνώσουν. Και στη συνέχεια όλη αυτή την επιφάνεια  την περνάμε με ένα  ελαστομερές  μονωτικό αν είναι  δυνατόν αυτό δύο στατικών. Γιατί τα υλικά τα οποία είναι  οτιδήποτε μορφής υλικό είναι  δύο στατικών  έχει γενικά ισχυρή πρόσφυση. Διαθέτει επίσης ισχυρή αντοχή.

Ισχυρά προιόντα

Γενικά τα προιόντα δύο στατικών  είναι πολύ ισχυρά προιόντα. Τοποθετούνται συνήθως σε  δύσκολες καταστάσεις  όπως είναι αυτό το πράγμα. Το οποίο  δεν είναι μία  εύκολη  κατάσταση. Είναι  μια δύσκολη κατάσταση για τους λόγους τους οποίους   προανέφερα και  να μην επαναλαμβανόμαστε.  Το μονώνουμε λοιπόν με  ένα ελαστομερές  δύο στατικών  μονωτικό. Και στη συνέχεια περνάμε  το χρώμα και το βάφουμε. Αυτή  της μορφής λοιπόν   η θεραπεία θα έχει μια διάρκεια  ενός-δύο χρόνων. Οχι παραπάνω.

Γενεσιουργός αιτία που προκαλεί την υγρασία

Διότι η γενεσιουργός αιτία  που προκαλεί την υγρασία δηλαδή η διαφορά της θερμοκρασίας  εξωτερική με εσωτερική εξακολουθεί να υφίσταται.  Δεν την θεραπεύσαμε. Απλώς αυτή τι στιγμή σκοτώσαμε ουσιαστικά  τους μύκητες. Αυτό το οποίο είναι ένα επικίνδυνο  φαινόμενο μέσα σε ένα σπίτι. Σκοτώσαμε τους μύκητες οπότε η ανάπτυξη τους  πάλι από την αρχή θα καθυστερήσει συνήθως  1-2 χρόνια. Μπορεί και παραπάνω να εμφανιστούν πάλι μύκητες. Ομως είναι  σίγουρο ότι μετά από 2 χρόνια.

Πρέπει να κάνουμε θερμομόνωση

Αν όμως δεν έχουμε την πρόθεση  να κάνουμε κάποια θερμομόνωση ούτως ώστε να αποκλείσουμε  να μειώσουμε την διαφορά  θερμοκρασίας της εξωτερικής  επιφάνειας με  την εσωτερική  τότε σαφώς το φαινόμενο αυτό  ανα τακτά  σε χρονικά διαστήματα  θα  επαναλαμβάνεται. Και στην συνέχεια  θα πρέπει  με τον ίδιο τρόπο  που προανέφερα  να το θεραπεύουμε και να  το επισκευάζουμε. Μια ριζική λύση αν θέλετε  όμως σε αυτή την περίπτωση  είναι η θερμομόνωση. Και συνήθως  επειδή αυτή η μορφή  η υγρασίας εμφανίζεται  συνήθως στις οροφές. Εμφανίζεται επισης στα βόρεια τμήματα  των κτιρίων  που τα χτυπάει ο βοριάς. Δηλαδή  εκεί που αναπτύσσεται μεγαλύτερη   διαφορά θερμοκρασίας. Εκεί λοιπόν να κάνουμε κάποιας μορφής  θερμομόνωση.

Θερμομονώσεις

Η οποία μπορεί να είναι είτε εσωτερική είτε εξωτερική είτε θερμοπρόσοψη είτε οποιαδήποτε μορφής. Θα αναλύσω σε κάποιο άλλο κεφάλαιο τι είδους θερμομονώσεις  μπορούν να εφαρμοστούν  σε ένα κτίριο. Στη συγκεκριμένη όμως περίπτωση  θα πρέπει να μονωθεί. Να μπει μιας μορφής  θερμομόνωση  με ένα καλό θερμομονωτικό υλικό. Κατά αυτό τον τρόπο λοιπόν  η διαφορά θερμοκρασίας από  τα μέσα με τα έξω  δεν θα έχει τόση μεγάλη απόκλιση και διαφορά. Και βεβαίως εάν και εφόσον  προβούμε  σε αυτή την  διαδικασία  εκεί μιλάμε για μία  ριζική θεραπεία  απομόνωση πλήρως  της μορφής υγρασίας  η οποία δεν πρόκειται να εμφανιστεί  ποτέ.

Ανακαίνιση με θερμομόνωση

Άρα με δύο λόγια  με τον τρόπο που προανέφερα πριν θεραπεύουμε τη συγκεκριμένη  μαυρίλα, τους μύκητες και αυτά. Λυση για 2 χρόνια μπορεί και 3  δεν ξέρω πόσο μπορεί να είναι. Επιλογή ανακαίνισης η οποία όμως θα εξαφανιστεί  προσωρινά. Εαν όμως την  θεραπεύουμε  μια θεραπεία η οποία θα είναι διαρκείας  και δεν θα επαναληφθεί το φαινόμενο είναι η ανακαίνιση με θερμομόνωση. Να βάλουμε μόνωση στο σημείο  και στην ευρύτερη  περιοχή. Με μία κάποιας μορφής  θερμομόνωση. Και αν γίνει αυτό  δεν θα εμφανιστεί ξανά η υγρασία. Σας ευχαριστώ που με ακούσατε.

ΑΝΑΛΑΜΒΑΝΟΥΜΕ ΜΟΝΟ ΠΟΙΟΤΙΚΕΣ ΑΝΑΚΑΙΝΙΣΕΙΣ. Μετατρέπουμε το παλιό σας σπίτι σε νεόδμητο.