Φυσικό αέριο

Το φυσικό αέριο έχει μπει στη ζωή μας. Το όφελος έχει ένα σπίτι εάν χρησιμοποιήσει το φυσικό αέριο;
φυσικό αέριο φυσικό αέριο
  1. Αυτόνομη θέρμανση σε παλιές πολυκατοικίες
  2. Αυτόνομη θέρμανση διαμεριμάτων χωρίς την έγκριση της πολυκατοικίας
  3. Αυτόνομη θέρμανση παλαιών πολυκατοικιών με τη μέθοδο της θερμιδομέτρησης
  4. Ατομικές μονάδες θέρμανσης και ψύξης
  5. Σύγκριση λειτουργιών συστημάτων θέρμανσης
Τα οφέλη που προσφέρει το φυσικό αέριο έχουν μεγάλη σχέση με την ενεργειακή αναβάθμιση σπιτιού και τα οφέλη που έχει ένα σπίτι αν το αναβαθμίσουμε ενεργειακά. Στη συνέχεια θα δούμε τι όφελος θα έχουμε αν βάλουμε φυσικό αέριο στο σπίτι μας. Θα το συγκρίνουμε με άλλες μορφές θέρμανσης ώστε να δούμε τι κερδίζουμε, αν κερδίζουμε, και πόσο.

Πλεονεκτήματα του φυσικού αερίου

Καταρχήν να πάμε στο κοστολόγιο και στη συνέχεια να αναλύσουμε και κάποιες άλλες παραμέτρους. Αυτή τη στιγμή το φυσικό αέριο βάσει νομοθεσίας ακολουθεί την τιμή του πετρελαίου στο 85%. Δηλαδή αν το πετρέλαιο έχει 100 ευρώ, τότε η αντίστοιχη μονάδα φυσικού αερίου θα έχει 85 ευρώ. Από την άλλη οι καυστήρες πετρελαίου αυτή τη στιγμή αποδίδουν το 80% της ενέργειας που παράγει το πετρέλαιο. Σε αντίθεση με το φυσικό αέριο το οποίο αποδίδει το 95% της ενέργειας που προέρχεται από την κάθε μονάδα φυσικού αερίου. Αθροίζοντας αυτά τα δυο καταλήξουμε στο συμπέρασμα ότι εάν χρησιμοποιήσουμε ως πηγή θέρμανσης το φυσικό αέριο τότε θα έχουμε μια εξοικονόμηση ενέργειας της τάξης του 30%. Η διαφορά δεν είναι τεράστια, όμως είναι ένα υπολογίσιμο μέγεθος. Από εκεί και πέρα, το δεύτερο πλεονέκτημα του φυσικού αερίου είναι ότι δεν χρειάζεται να έχουμε αποθήκες, δεν χρειάζεται να έχουμε λεβητοστάσια, δεξαμενές πετρελαίου, βρωμιές κλπ. Διότι το φυσικό αέριο τροφοδοτεί κατευθείαν τον καυστήρα και στη συνέχεια θερμαίνεται το σπίτι. Αν υπολογίσουμε αυτή τη στιγμή και το κλέψιμο που γίνεται από τα φορτηγά που τροφοδοτούν πετρέλαιο διότι έχουν βρει τους τρόπους τους να παρουσιάζουν περισσότερο όγκο από ότι πραγματικά τοποθετούν στη δεξαμενή. Αν το υπολογίσουμε και αυτό, τότε το όφελος μπορεί να φτάσει και στο 40% (και όχι 30% όπως το υπολογίσαμε παραπάνω). Επιπλέον το φυσικό αέριο μας απαλλάσσει από το άγχος να προσέχουμε μήπως τελείωσε το πετρέλαιο, να περιμένουμε να μας φέρουν πετρέλαιο κλπ. Ένα άλλο συν είναι ότι το πετρέλαιο το προπληρώνουμε και μετά απολαμβάνουμε την ενέργεια που αυτό παρέχει. Σε αντίθεση με το φυσικό αέριο στο οποίο για δυο μήνες ζεσταινόμαστε και το πληρώνουμε δυο μήνες μετά. Βέβαια αυτά είναι μερικά μόνο συγκρίσιμα στοιχεία για να κάνουμε τη σύγκριση μεταξύ του πετρελαίου και του φυσικού αερίου.

Επιπλέον πλεονεκτήματα του φυσικού αερίου

Ένα άλλο κεντρικό πλεονέκτημα που έχει το φυσικό αέριο, και μάλιστα στην εποχή που ζούμε αυτή τη στιγμή που η μεγαλύτερη πλειοψηφία των πολυκατοικιών είναι παλιές προκύπτει από το γεγονός ότι οι περισσότερες πολυκατοικίες δεν ανάβουν καθόλου καλοριφέρ διότι ένας, δυο ή τρεις στην πολυκατοικία αδυνατούν να ανταποκριθούν στην πληρωμή των κοινοχρήστων. Σε αυτή την περίπτωση υπάρχουν δυο λύσεις. Η πρώτη λύση είναι οι υπόλοιποι να αναλάβουν το κόστος αυτών των ενοίκων που δεν πληρώνουν. Η δεύτερη λύση είναι να μην ανάψει καθόλου το καλοριφέρ. Συνήθως υπερισχύει η δεύτερη λύση και το καλοριφέρ δεν ανάβει καθόλου. Στην περίπτωση του φυσικού αερίου, έχουμε τη δυνατότητα να έχουμε ξεχωριστή ατομική παροχή. Με αυτή την παροχή μπορούμε να ανεβάσουμε το φυσικό αέριο στη βεράντα μας. Εκεί μπορεί να μπει ο καυστήρας φυσικού αερίου. Ο καυστήρας φυσικού αερίου είναι ένα μικρό κουτί που τοποθετείται στην πλάτη της βεράντας και συνδέεται με το σύστημα του καλοριφέρ. Με τον τρόπο αυτό έχουμε αυτόνομη θέρμανση.
φυσικό αέριο φυσικό αέριο
Ένα άλλο πλεονέκτημα είναι ότι το φυσικό αέριο αυτή τη στιγμή παράγει κατευθείαν ζεστό νερό. Για παράδειγμα ας υποθέσουμε ότι θέλουμε να πλύνουμε τα πιάτα μας και χρειαζόμαστε πέντε λίτρα ζεστού νερού. Στην περίπτωση που έχουμε καυστήρα φυσικού αερίου το νερό το οποίο θα πληρώσουμε θα είναι πέντε λίτρα, διότι έχει αυτόματη παροχή ζεστού νερού και δεν λειτουργεί όπως ο παραδοσιακός θερμοσίφωνας όπου για να πλύνουμε τα πιάτα θα πρέπει να ζεστάνουμε ογδόντα λίτρα νερού. Εκεί φαίνεται ότι θα δαπανήσουμε ένα μεγάλο νούμερο σε ρεύμα για να ζεστάνουμε οδγόντα λίτρα νερού. Από την άλλη, πλέοντας τα πιάτα με φυσικό αέριο, καταναλώνουμε πέντε λίτρα νερού και πληρώνουμε πέντε λίτρα νερού. Άρα και από εκεί προκύπτει επιπλέον οικονομία από τη χρήση φυσικού αερίου, ειδικά για σπίτια σε πολυκατοικίες που δεν ανάβει το κοινόχρηστο καλοριφέρ, το φυσικό αέριο είναι η ιδανική λύση για τη θέρμανση του σπιτιού.
εγκατάσταση φυσικού αερίου εγκατάσταση φυσικού αερίου

Φυσικό αέριο και ανακαινίσεις

Στις περισσότερες ανακαινίσεις μας ζητάνε να κάνουμε αλλαγή στο δάπεδο. Σε αυτή την περίπτωση είναι καλό, εφόσον ούτως ή άλλως θα ξηλωθεί το δάπεδο, να τοποθετηθούν σωλήνες θέρμανσης. Αυτό είναι καλό να γίνει είτε το φυσικό αέριο περνάει μπροστά από το σπίτι κατά τη στιγμή της ανακαίνισης είτε δεν περνάει. Διότι την ανακαίνιση την κάνουμε για να έχουμε καλό σπίτι για πολλά χρόνια. Είναι πολύ πιθανό στα επόμενα χρόνια να έρθει το φυσικό αέριο, και τότε και να λειτουργήσει η αυτόνομη θέρμανση.

ΑΝΑΛΑΜΒΑΝΟΥΜΕ ΜΟΝΟ ΠΟΙΟΤΙΚΕΣ ΑΝΑΚΑΙΝΙΣΕΙΣ. Μετατρέπουμε το παλιό σας σπίτι σε νεόδμητο.