Εξωτερική θερμοπρόσοψη

Εξωτερική θερμοπρόσοψη σε ανακαίνιση σπιτιού. Ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος να μονώσω τις τοιχοποιίες του σπιτιού μου και τι όφελος θα έχω σχετικά με την εξοικονόμηση ενέργειας;

Μόνωση της τοιχοποιίας

Πάρα πολλοί μας ρωτούν σχετικά με την μόνωση της τοιχοποιίας. Δηλαδή την εξωτερική θερμοπρόσοψη. Και πολλοί μας ρωτούν αξίζει το κόπο να μπω στην διαδικασία να μονώσω τις τοιχοποιίες του σπιτιού μου. Αξίζει τον κόπο να βάλω ενεργειακά κουφώματα στο σπίτι μου. Και τι όφελος θα έχω πρακτικά, στην πράξη εάν αποφασίσω να μονώσω και να θωρακίσω το ακίνητο μου.

Αξίζει τον κόπο η εξωτερική θερμοπρόσοψη

Καταρχήν κατηγορηματικά πριν μπω στην περαιτέρω ανάλυση θα πω ότι όχι απλώς αξίζει το κόπο. Αξίζει το κόπο επί τρία αν θέλετε να μπει κάποιος στην διαδικασία να κάνει μία εξωτερική θερμοπρόσοψη. Να μονώσει δηλαδή το σπίτι του. Και βεβαίως εκτός από την θερμομόνωση κάνοντας μία εξωτερική θερμομόνωση επίς της ουσίας θωρακίζεις το ακίνητο σου, θωρακίζεις από θόρυβο. Μεγάλη υπόθεση, από υγρασίες και γενικά εκτός από την θερμοπρόσοψη από την ωφελιμότητα που θα έχεις όσον αφορά την κατανάλωση ενέργειας.
εξωτερική θερμοπρόσοψη εξωτερική θερμοπρόσοψη

Ανακαίνιση σε παλιό σπίτι

Από μελέτες που έχουν γίνει αποδεικνύεται ότι η ανακαίνιση σε παλιό σπίτι το οποίο έχει μονωθεί πολύ καλά έχει κάνει εξωτερική θερμοπρόσοψη. Έχει αλλάξει έχει βάλει ενεργειακά και κουφώματα κλπ. Συγκριτικά με ένα σπίτι το οποίο δεν έχει καλή μόνωση οι δαπάνες για την κατανάλωση ενέργειας όσον αφορά την θέρμανση και την ψύξη είναι στο 3 προς 1. Σημαντίκος λόγςο για ανακαίνιση παλιού σπιτιού. Εδώ μπορείτε αν δείτε τη δουλειά που κάναμε ανακαίνιση σε παλιό σπίτι.

Κόστος για θέρμανση και για ψύξη

Ενδεικτικά ας πούμε αν ένα σπίτι χρειάζεται 1500 ευρώ το χρόνο κόστος για θέρμανση και για ψύξη το καλοκαίρι. Εάν αυτό το συγκεκριμένο σπίτι μπουν στην διαδικασία ανακαίνισης σπιτιού με θερμοπρόσοψη. Και υπάρχει και κατασκευαστεί η εξωτερική θερμοπρόσοψη και η αλλαγή των κουφωμάτων θα σπαταλάει το χρόνο πολύ λιγότερο κόστος για θέρμανση και για ψύξη. Αν θέλετε, θα ξοδεύει το χρόνο 500 ευρώ δηλαδή το 1/3. Δηλαδή με την ανακαίνιση του σπιτιού μειώθηκε κατακόρυφα το κόστος για θέρμανση και για ψύξη

Κατανάλωση θέρμανσης και ψύξης μετά την ανακαίνιση

Επί της ουσίας δηλαδή για ένα σπίτι 80-100 τετραγωνικών, αντί να καταναλώνει 1500 ευρώ το χρόνο για κατανάλωση θέρμανσης και ψύξης. Αν κάνει την μόνωση θα καταναλώνει 500 ευρώ μετά από την ανακαίνιση. Αυτή είναι η αναλογία. Κατά συνέπεια θα έχει στο χρόνο ένα όφελος της τάξεως των 1000 ευρώ λόγω της ανακαίνισης με τη θερμοπρόσοψη.

Απόσβεση της ανακαίνισης

Αυτό σημαίνει ότι πολύ γρήγορα θα κάνει απόσβεση της ανακαίνισης αν θέλετε της όλης διαδικασίας της μόνωσης. Και βέβαια το επιπλέον όφελος του είναι ότι με την ανακαίνιση θα έχεις θωρακίσει και το σπίτι σου και από τον θόρυβο και από τις υγρασίες και από όλα αυτά. Και επιπλέον αυξάνεις και την αξία του σπιτιού σου. Γιατί άλλη αξία ενός σπιτιού το οποίο είναι αμόνωτο άλλη η αξία ενός σπιτιού το οποίο είναι ανακαινισμένο και ενεργειακά θωρακισμένο.

Παράδειγα εξοχικού από σιδεροκατασκευή

Ενδεικτικά θα σας πω έχω κατασκευάσει πρόσφατα ένα εξοχικό 70 τετραγωνικών μέτρων από σιδεροκατασκευή. Στο οποίο εξοχικό έχω βάλει 12 εκατοστά μόνωση εξιλασμένης πολυστερίνης. Με τα 12 εκατοστά πολύ μεγάλη η μόνωση δηλαδή. Και σε συζήτηση που κάνουμε με τον ιδιοκτήτη το οποίο έχω κατασκευάσει, όλο αυτό το σπίτι των 70 τετραγωνικών το θερμαίνει και για το χειμώνα και ψύξη το καλοκαίρι με ένα εννιαράκι κλιματιστικό. Δηλαδή έχει ένα κλιματιστικό εννιαράκι το οποίο είναι για να καλύπτει αν θέλεις 10-12 τετραγωνικά μια κρεβατοκάμαρα.

Μόνωση και στην οροφή και στις τοιχοποιίες

Και επί της ουσίας τώρα επειδή το σπίτι έχει τεράστια μόνωση και στην οροφή και στις τοιχοποιίες με 12 εκατοστά θερμομόνωση εξιλασμένης πολυστερίνης, με αυτό το εννιαράκι κλιματιστικό ζεσταίνει το σπίτι και ψύχει το σπίτι του όλο το χρόνο. Πολύ μικρή η δαπάνη και βεβαίως πράγματι αξίζει το κόπο. Διότι με ένα εννιαράκι κλιματιστικό έχεις καλύψει και τις ανάγκες σου για θέρμανση και τις ανάγκες σου για ψύξη.

Γιατί να γίνει εξωτερική θερμοπρόσοψη

Τώρα γιατί να γίνει εξωτερική θερμοπρόσοψη και τι σημαίνει εξωτερική θερμοπρόσοψη. Η εξωτερική θερμοπρόσοψη έχει το πλεονέκτημα αν θέλετε ότι μονώνεται όλη η εξωτερική τοιχοποιία σε όλη την διάσταση. Ενώ με τις μονώσεις στις οποίες γίνονταν μέχρι πριν λίγο καιρό με τις οποίες μονώνονταν οι τοιχοποιίες. Τα τούβλα δηλαδή ανάμεσα στο ένα τούβλο και στο άλλο τούβλο έπαιρνε μία καλή μόνωση. Και σε αυτή την περίπτωση, υπήρχε μόνωση στα τούβλα. Ναι βεβαίως υπήρχε μόνωση στα τούβλα. Αλλά ήταν αμόνωτα τα στοιχεία από μπετόν, στοιχεία από σκυρόδεμα.

Ο φέρων οργανισμός του κτιρίου

Ήταν αμόνωτος ο φέρων οργανισμός του κτιρίου. Το οποίο είναι τα δοκάρια και οι κολόνες. Άρα μπορεί να υπήρχε να γινόταν μία μόνωση αν θέλετε στην τοιχοποιία όμως παρέμεναν αμόνωτα τα στοιχεία από σκυρόδεμα του μπετόν και επί της ουσίας να ήταν μισή μόνωση. Γιατί το μισό σπίτι ήταν μονωμένο, το μισό αμόνωτο. Με την εξωτερική θερμοπρόσοψη όμως μονώνεται όλη η εξωτερική επιφάνεια περιμετρικά του σπιτιού. Άρα εκεί είναι η σωστή δουλειά και από αυτό θα έχει το ανάλογο αποτέλεσμα, την ανάλογη ωφελιμότητα αν θέλετε όσον αφορά την κατανάλωση ενέργειας.

Πως ακριβώς γίνεται η θερμοπρόσοψη

Τώρα το πως ακριβώς γίνεται η θερμοπρόσοψη. Τι πρέπει να προσεχτεί στην θερμοπρόσοψη για να είναι επιτυχημένη. Και βεβαίως η θερμοπρόσοψη είναι μία εξειδικευμένη εργασία. Ο τεχνίτης ο οποίος θα πρέπει να κάνει την εφαρμογή, πρέπει να γνωρίζει πολύ καλά πως θα γίνει. Διότι εάν δεν γίνει επιτυχημένα είναι κρίμα να ξοδέψει κάποιος τόσα χρήματα και στην πορεία ας πούμε η ίδια θερμοπρόσοψη να παρουσιάζει προβλήματα, ρηγματώσεις οποιασδήποτε μορφής προβλήματα. Δηλαδή στην ουσία να μπει σε κάποιες περιπέτειες.

Είδη μονώσεων

Ποια μόνωση είναι η ιδανική. Υπάρχουν δύο μονώσεις, δύο μονωτικά υλικά τα οποία παίζουνε ας πούμε. Στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι η διογκωμένη πολυστερίνη και είναι η εξιλασμένη πολυστερίνη. Η διογκωμένη πολυστερίνη είναι το υγρό φελιζόλ ας πούμε. Η εξιλασμένη πολυστερίνη είναι αυτό το νταουν κλπ. Περίπου δεν έχουν πολύ μεγάλες διαφορές μεταξύ τους. Βεβαίως η εξιλασμένη πολυστερίνη έχει κάποιους καλύτερους θερμικούς συντελεστές.

Πλεονέκτημα της εξιλασμένης πολυστερίνης

Και βεβαίως το άλλο πλεονέκτημα της εξιλασμένης πολυστερίνης είναι ότι είναι ένα σκληρό υλικό σε αντίθεση με την διογκωμένη πολυστερίνη το οποίο είναι ένα μαλακό υλικό το οποίο ακουμπάς το δάχτυλο σου το πιέζεις μέσα και βουλιάζει. Λοιπόν η εξιλασμένη πολυστερίνη όμως είναι ένα σκληρό υλικό όσο και να το πιέσεις δεν βουλιάζει.

Υλικά μονώσεων σε ανακαινίσεις

Αυτό σημαίνει ότι βάζοντας ένα σκληρό υλικό και έναν σοφά ο οποίος είναι ο σοφάς της τελικής στρώσης που έχει η θερμοπρόσοψη. Είναι πολύ σημαντικόπ να επιλέγουμε ατ σωστά υλικά μονώσεων σε ανακαινίσεις. Εάν το υλικό το οποίο είναι μέσα δηλαδή το μονωτικό είναι σκληρό και να χτυπηθεί αν θέλετε από έξω η θερμοπρόσοψη, ο σοφάς, δεν θα σπάσει. καταστροφικό αποτέλεσμα για την αναακίνιση του σπιτιού. Γιατί το εσωτερικό του, το αμέσως επόμενο υλικό μετά τον εξωτερικό σοφά είναι η μόνωση.

Συμπαγής εξωτερική τοιχοποιία

Αν λοιπόν έχει μία μεγαλύτερη σκληρότητα σαφώς γίνεται μια συμπαγή εξωτερική τοιχοποιία η οποία δεν σπάει εύκολα. Είναι και αυτό ένα στοιχείο το οποίο παίζει σημαντικό ρόλο σχετικά με την επιλογή. Ποιο είναι το καλύτερο υλικό αυτή τι στιγμή μονωτικό το οποίο πρέπει ενδείκνυται να μπει στην εξωτερική θερμοπροσόψη. Άρα μιλάμε επειδή και είναι μικρή η διαφορά η τιμής τους. Δεν έχουν μεγάλη διαφορά. Είναι λίγο πιο ακριβό σαν προιόν αλλά δεν έχουν μεγάλη διαφορά. Άρα υπάρχουν πολλά πλεονεκτήματα αν θέλετε να χρησιμοποιηθεί η εξιλασμένη πολυστερίνη.

Εφαρμογή της μόνωσης πάνω στην εξωτερική τοιχοποιία

Λοιπόν από εκεί και μετά τι άλλο πρέπει να προσεχθεί όσον αφορά την εφαρμογή και την κατασκευή. Είπα προηγουμένως ότι είναι μία εξειδικευμένη εργασία και αυτός που θα την κατασκευάσει θα πρέπει να γνωρίζει το αντικείμενο πολύ καλά. Για να μην γίνουν σφάλματα και κακοτεχνίες και κακές εφαρμογές. Η εφαρμογή καταρχήν της μόνωσης πάνω στην εξωτερική τοιχοποιία θα πρέπει να γίνει με καταρχήν με ειδική κόλλα. Η οποία κολλιέται επάνω βεβαίως δεν μπορείς να βασιστείς μόνο στην κόλλα.

Ενώνουμε τη μόνωση με την τοιχοποιία

Η μόνωση θα πρέπει να στερεωθεί και να γίνει ένα ενιαίο σώμα με την υπάρχουσα τοιχοποιία. Και αυτό γίνει με ειδικά βύσματα τα οποία στερεώνουν μέσα στην υφιστάμενη τοιχοποιία. Και κάνουν συμπαγή και ενιαίο σώμα την μόνωση με την τοιχοποιία. Αυτά είναι κάποια ειδικά βύσματα τα οποία μπαίνουν στον τοίχο και συγκρατούν αν θέλετε την μόνωση. Και υπό αυτή την έννοια όσο πιο σκληρή είναι η μόνωση τόσο πιο πολύ συμβάλλει στο να γίνει ένα ενιαίο σώμα με την υφιστάμενη τοιχοποιία. Για αυτό είναι ένας λόγος παραπάνω ούτως ώστε να επιλεγεί η εξιλασμένη πολυστερίνη που είναι ένα πιο σκληρό υλικό από την διογκώμενη πολυστερίνη.

Συγκόλληση με την υφιστάμενη τοιχοποιία

Στην συνέχεια αν και εφόσον γίνει το πρώτο βήμα και η συγκόλληση αν θέλετε με την υφιστάμενη τοιχοποιία της μόνωσης λειτουργήσει και επιτευχθεί ως ένα και μετατραπεί ως ένα ενιαίο σώμα. Από εκεί και μετά όλα τα υπόλοιπα είναι εύκολα. Είναι ο εξωτερικός σοφάς ο οποίος είναι ένας ρητινούχος ινοπλισμένος σοφάς. Με πολλά χημικά μέσα το οποίο ο σοφάς αυτός. Τελικός σοφάς δηλαδή είναι πάχους περίπου 0.5 εκατοστό περίπου, μικρό το πάχος του αλλά το γεγονός ότι έχει ιδιαίτερη σκληρότητα αν θέλετε αυτός ο σοφάς δεν σπάει εύκολα. Δεν έχει πολλά χημικά πολλές ρητίνες μέσα είναι ινοπλισμένος.

Κορυφαία ποιότητα ανακαίνισης

Μιλάμε για κορυφαία ποιότητα ανακαίνισης. Είναι ένα υλικό αδιάβροχο. Ιδανικό για την ανακαινίσεις διότι δεν περνάει αν θέλετε η υγρασία. Πρόκειται για ένα πολύ σκληρό και πολύ καλό υλικό. Εκπληκτικη επιλογή ανακαίνισης σπιτιού. Είναι αυτό που έχουμε πει και σε άλλα βίντεο εργασιών ανακαίνισης. Εννοούμε ότι αυτή τι στιγμή σχετικά με την οικοδομή και την ανακαίνιση έχουν βγει τόσα πολλά υλικά που αν θέλετε μπορεί να κατασκευάσεις και να επισκευάσεις τα πάντα. Πολύ εύκολα δηλαδή μπορούμε και υπάρχει η δυνατότητα ένα σαθρό αν θέλετε τμήματος του ανακαινιζόμενου σπιτιού. Είτε είναι επίχρισμα είτε είναι οτιδήποτε το οποίο με το πέρασμα του χρόνου έχει αρχίσει ας πούμε να παρουσιάζει φθορές με ειδικές ρητίνες διήθησης κλπ. Μπορούμε να το μετατρέψουμε σε ένα σκληρό σώμα το οποίο θα έχει αντοχή και διάρκεια στο χρόνο η ανακαίνιση.
ποιότητα ανακαίνισης ποιότητα ανακαίνισης

Θωράκιση σπιτιού από υγρασίες και θόρυβο

Λοιπόν θεωρούμε ότι σε γενικές γραμμές και κλείνοντας κατασκευάζοντας κάποιο μια θερμοπρόσοψη για το σπίτι του σαφώς θωρακίζει το σπίτι του από υγρασίες από θόρυβο κλπ. Και επιπλέον μειώνει σε πολύ μεγάλο βαθμό τις δαπάνες του για ενέργεια όταν βάλει και εξωτερικά κουφώματα θερμοδιακοπτόμενα κλπ. Τότε οι δαπάνες οι οποίες θα έχει για ενέργεια περιορίζονται στο 1/3 των δαπανών που είχε τα προηγούμενα χρόνια. Άρα εάν και εφόσον κάποιος θέλει να μπει στην διαδικασία το συμπέρασμα είναι ότι σαφώς θα έχει όφελος. Οικονομικό όφελος και πολύ γρήγορα θα κάνει από την εξοικονόμηση ενέργειας που θα έχει. Πολύ γρήγορα θα κάνει απόσβεση στα χρήματα τα οποία έδωσε για την κατασκευή της εξωτερικής θερμοπρόσοψης. Ευχαριστώ που με ακούσατε.

ΑΝΑΛΑΜΒΑΝΟΥΜΕ ΜΟΝΟ ΠΟΙΟΤΙΚΕΣ ΑΝΑΚΑΙΝΙΣΕΙΣ. Μετατρέπουμε το παλιό σας σπίτι σε νεόδμητο.