Αυτόνομες μονάδες θέρμανσης σε ανακαίνιση σπιτιού

Το ερώτημα τίθεται σχετικά με  την θέρμανση  για την αυτόνομη θέρμανση  του χώρου  μου κατά την ανακαίνιση του σπιτιού μου. Θέλω να μάθω τι μονάδες θέρμανσης υπάρχουν. Επίσης θέλω να γνωρίσω ποια είναι τα πλεονέκτημα και  μειονεκτήματα για κάθε μονάδα θέρμανσης  η οποία θα επιλεγεί.

Ανακαίνιση με αυτόνομη θέρμανση

Σε προηγούμενο βίντεο  περιγράψαμε πως πρέπει να γίνει η ανακαίνιση με αυτόνομη θέρμανση. Εξηγήσαμε πως πρέπει να κατασκευαστεί  ένα σύστημα αυτόνομης θέρμανσης  σε ένα διαμέρισμα πολυκατοικίας. Το οποίο με δύο λόγια είχαμε πει  ότι πρέπει να κατασκευαστεί ένα  καινούργιο  δίκτυο σωληνώσεων. Συνηθισμένη εργασία σε πολλές ανακαινίσεις. Πρέπει να τοποθετηθούν ζευγάρια  σωληνώσεων εισαγωγής και επιστροφής  ζεστού νερού. Ζευγάρια σωληνώσεων τα οποία θα καταλήγουν στην βεράντα μας. Καταλήγουν σε ένα σημείο συγκέντρωσης  όλων των σωληνώσεων. Αυτό πρέπει να κάνουμε αν πρέπει να συνδυάσουμε αυτόνομη θέρμανση με ανακαίνιση.
ανακαίνιση ανακαίνιση

Κολεκτερ σε αυτόνομη θέρμανση

Πρόκειται για κοινό λεγόμενο κολεκτέρ. Συνηθίζεται πολύ το κολεκτερ σε αυτόνομη θέρμανση. Είναι το σημείο το οποίο θα βρίσκεται σε αναμονή  ούτως ώστε πάνω σε αυτό κολεκτέρ  το οποίο  έχουμε κατασκευάσει  να κουμπώσουμε οποιαδήποτε μονάδα  ή καυστήρα θέρμανσης  επιλέξουμε.  Κατά συνέπεια με δυο λόγια  φτιάχνουμε το δίκτυο σωληνώσεων  αυτονομίας  θέρμανσης πάλι κατά την ανακαίνιση του σπιτιού.  Τοποθετούμε τα θερμαντικά σώματα  στο σπίτι  και στην συνέχεια επιλέγουμε την μονάδα  θέρμανσης. Μονάδα την οποία μπορούμε να  κουμπώσουμε  πάνω στο σύστημα αυτονομίας το οποίο έχουμε κατασκευάσει για το ανακαινισμένο σπίτι. Με αυτό τον τρόπο λειτουργεί η αυτόνομη θέρμανση.
Αυτόνομες μονάδες θέρμανσης σε ανακαίνιση σπιτιού Αυτόνομες μονάδες θέρμανσης σε ανακαίνιση σπιτιού

Μονάδες θέρμανσης

Και βεβαίως υπάρχουν πάρα πολλές μονάδες θέρμανσης που μπορούμε να επιλέξουμε σε μια ανακαίνιση. Και για κάθε μονάδα   υπάρχουν υπέρ και κατά. Όπως θα δείτε παρακάτω εμείς έχουμε όλη την εμπειρία και την τεχνογνωσία ώστε να επιλέξουμε το ιδανικό σύστημα θέρμανσης για το ανακαινισμένο σας σπίτι. Στη συνέχεια θα κάνω τώρα  μια συνοπτική έτσι γρήγορη περιγραφή  τι μονάδες θέρμανσης υπάρχουν  και ποια είναι τα πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα  για κάθε μονάδα.  Πάνω λοιπόν στο σύστημα αυτονομίας το οποίο έχουμε φτιάξει.  Μπορούμε καταρχήν  να κουμπώσουμε  ένα παραδοσιακό λέβητα πετρελαίου. Υπάρχουν λέβητες πετρελαίου βεβαίως  έως  τώρα οι οποίοι είναι πολύ  πιο βελτιωμένοι.  Είναι λέβητες συμπύκνωσης  οι οποίες βγάζουν λιγότερα καυσαέρια  και βεβαίως έχουν μικρότερη κατανάλωση. Δεν παύει όμως το σύστημα πετρελαίου.

Πετρέλαιο στην αυτόνομη θέρμανση

Το πετρέλαιο αυτή τι στιγμή να είναι ένα ακριβό προιόν.  Κατά συνέπεια η θέρμανση από ένα λέβητα  πετρελαίου  να είναι βέβαια κάπως σχετική  πιο οικονομική από το  παλιό σύστημα πετρελαίου. Εξοικονόμηση ενέργειας λόγω ότι  καυστήρες, της νεότερης γενιάς καυστήρες έχουν βελτιωθεί  και καίνε λιγότερο. Σε κάθε περίπτωση όμως είναι μια ακριβή όσον αφορά την κατανάλωση  μια ακριβή πηγή  θέρμανσης. Και βεβαίως έχει και  το μειονέκτημα ότι  πρέπει   συνέχεια να βάζουμε πετρέλαιο  να ξανατρέχουμε κλπ.  Οπότε είναι μια μονάδα η οποία  λίγοι τοποθετούν κατά την ανακαίνιση του σπιτιού τους. Θα την επιλέξετε μόνο αν δεν υπάρχει εναλλακτική λύση. Διοτι μόνο εκεί καταφεύγουμε σε μια μονάδα με πετρέλαιο.

Λέβητες για τη θέρμανση

Μια δεύτερη επιλογή είναι οι καινούργιοι λέβητες. Είναι οι λέβητες που καίνε πέλετ οι οποίοι είναι και οικονομικοί  σχετικά λέβητες. Οικονομία πολύ λιγότερο τουλάχιστον κατά 30% σε θέμα  οικονομίας πιο λιγότερο  από το  πετρέλαιο. Και βεβαίως  και σε κόστος κατασκευής  πιο φθηνή και από το πετρέλαιο. Καλύτερη επιλογή σε σύγκριση με το πετρέλαιο για την ανακαίνιση ενός σπιτιού. Κατά συνέπεια σε σύγκριση με το πετρέλαιο  να παίρνουμε μία μία τις μονάδες  στις οποίες λέμε. Μια μονάδα πέλετ  είναι μια λύση  η οποία  εν πάση περιπτώσει έχει και πλεονεκτήματα  έχει και μειονεκτήματα  είναι όμως μια καλή λύση.

Υδραυλικό τζάκι

Μια άλλη λύση αυτονομίας σε μια ανακαίνιση είναι το υδραυλικό τζάκι. Συνδυάζεται εύκολα με το ενεργειακό τζάκι. Βάζοντας ένα  υδραυλικό τζάκι, το τζάκι λειτουργεί ως καυστήρας  γιατί έχει ένα θάλαμο ο οποίος  θερμαίνει ζεστό νερό.  Υπάρχει ο κυκλοφορητής  ο οποίος παίρνει το ζεστό νερό  από το τζάκι  και το τροφοδοτεί  και το κατευθύνει  προς  το κολεκτέρ του διαμερίσματος. Οπου εκεί  το ζεστό νερό κυκλοφορεί σε όλο το αυτόνομο σύστημα  θέρμανσης. Όπως και στο ενεργειακό τζάκι. Σύστημα το οποίο έχουμε κατασκευάσει  και ζεσταίνει όλα τα θερμαντικά του σπιτιού. Βέβαια αυτή είναι σχετικά μια οικονομική λύση ανακαίνισης όσον αφορά την κατανάλωση  στους λάτρες του τζακιού. Είτε μιλάμε για υδραυλικό είτε για ενεργειακό τζάκι.

Πλεονεκτήματα του υδραυλικού τζακιού

Εχει το πλεονέκτημα  ότι παράλληλα με την θέρμανση  που έχουν στον χώρο τους, έχουν και την ζεστασιά, την αισθητική που προσφέρει το τζάκι. Αυτό βέβαια αφορά τους λάτρες  του τζακιού οι  οποίοι το λατρεύουν. Και εφόσον κάποιος το λατρεύει  μπορεί να μπει σε αυτή την διαδικασία  να τοποθετήσει  ένα τέτοιο σύστημα θέρμανσης κατά την ανακαίνιση στο σπίτι του. Το μειονέκτημα  βεβαίως είναι  ότι  καθημερινώς θα βρίσκεται στην ανάγκη  και δεν  έχει το χρόνο είτε δεν έχεις  το χρόνο να ανάψεις το τζάκι. Και αυτό βέβαια αν  κάποιος δεν του αρέσει πολύ το τζάκι   είναι μια κουραστική αν θέλετε  διαδικασία. Διαδικασία η οποια και  από κάποιους επιλέγετε βεβαίως, από κάποιους το θεωρούν κουραστικό  και δεν το επιλέγουν, επιλέγουν  κάποια άλλη μονάδα θέρμανσης.

Καυστήρας φυσικού αερίου

Πάμε τώρα στις καλύτερες μονάδες θέρμανσης που υπάρχουν. Η επόμενη μονάδα είναι ο καυστήρας  φυσικού αερίου. Εάν και εφόσον περνάει μπροστά από το δρόμο  του διαμερίσματος το φυσικό αέριο  βεβαίως σε αυτή την περίπτωση  είναι μια καλή λύση το φυσικό αέριο. Ακολουθεί περιγραφή του καυστήρα φυσικού αερίου. Πρόκειται για μια πολύ καλή λύση. Εδώ μπορείτε να δείτε πως δουλεύει ο καυστήρας φυσικού αερίου. ΛΙΝΚ: Καυστήρας φυσικού αερίου

Πλεονεκτήματα φυσικού αερίου έναντι πετρελαίου

Πρώτον και συγκριτικά με το πετρέλαιο   έχει πάρα πολλά  πλεονεκτήματα. Γι'αυτό το προτιμάμε συχνά σε ανακαινίσεις.  Καταρχήν όσον αφορά την κατανάλωση  έχει τουλάχιστον 30%-40%  πιο φθηνή από το πετρέλαιο.  Όσον αφορά το κόστος κτίσης και  το να τοποθετήσεις είναι  και αυτό μια οικονομική λύση ανακαίνισης. Αυτό το λέμε  δεδομένου ότι  ένας καλός λέβητας συμπύκνωσης  ο οποίος έχει πολύ καλή  καύση με συνέπεια  να έχει μικρή κατανάλωση. Ειναι ο λέβητας συμπύκνωσης. Υπάρχουν και απλοί  λέβητες  πιο φθηνοί.  Αλλά και πάλι ένας λέβητας  συμπύκνωσης φυσικού αερίου  κυμαίνεται γύρω στα 100 ευρώ συν κάποια  300-400 ευρώ τα οποία είναι τα υλικά  τα οποία θα χρειαστούν για την τοποθέτηση  αν θέλετε του καυστήρα.

Τοποθέτηση καυστήρα φυσικού αερίου

Ο καυστήρας φυσικού αερίου  τοποθετείται στην βεράντα του διαμερίσματος. Δεν βγάζει καυσαέρια, διότι το φυσικό αέριο δεν έχει καυσαέρια.  Υπάρχει ένα μπουρί το οποίο τοποθετείται  πάνω από τον καυστήρα  του φυσικού αερίου. Μπουρι το οποίο βγαίνει  προς τα έξω 1 με 1,5 μέτρο  από τον τοίχο και καταλήγει στον αέρα στο κενό  χώρο της πολυκατοικίας. Το καλό είναι ότι αυτό το κάνουμε χωρίς να ενοχλείτε ο ιδιοκτήτης  ο οποίος θα είναι από επάνω από το δικό μας ανακαινιζομενο σπιτι. Διότι ειναι  δεδομένο ότι το φυσικό αέριο δεν βγάζει  καυσαέρια και αυτή είναι η λειτουργία του. Κατά συνέπεια λοιπόν  είναι  μια πολύ καλή λύση το φυσικό αέριο.  Υπό την έννοια  ότι έχουμε και εξοικονόμηση  δαπανών  από την λειτουργία του και   βεβαίως είναι και πολύ  οικονομικό  όσον αφορά  την κτίση του,  την τοποθέτηση  σου. Δεν έχουμε κάθε μήνα να τρέχουμε   να βάζουμε πετρέλαιο, τελείωσε το πετρέλαιο φέρε καινούργιο, αυτό ξεχνιέται.

Επιπλέον πλεονέκτημα φυσικού αερίου

Και ένα δεύτερο  βασικό πλεονέκτημα  που έχει ο λέβητας φυσικού αερίου  είναι ότι μπορεί να το χρησιμοποιούμε συνήθως  και για ζεστό νερό.  Αυτό γίνεται εφόσον υπάρχει  μια παράλληλη σύνδεση με τον ηλιακό θερμοσίφωνα. Εαν και εφόσον υπάρχει ηλιακός θερμοσίφωνας, αν δεν υπάρχει τότε  υπάρχει η τροφοδοσία ζεστού νερού  αποκλειστικά από το λέβητα  φυσικού αέριου.

Λέβητας αερίου για παραγωγή ζεστού νερού

Το πλεονέκτημα που έχει  ο λέβητας φυσικού  αερίου όσον αφορά την παραγωγή   ζεστού νερού χρήσης  είναι ότι δεν χρησιμοποιείται  αποθήκευση ζεστού νερού. Δεν ειναι όπως ένας θερμοσίφωνας  για να τροφοδοτήσουμε  το δίκτυο του σπιτιού μας   που θα μας παρέχει ζεστό νερό χρήσης. Με τον θερμοσίφωνα αν θέλετε  ανάβουμε με το ηλεκτρικό ρεύμα  και ζεσταίνουμε μια ποσότητα νερού που είναι  μέσα στον θερμοσίφωνα  γύρω στα 100 λίτρα.  Και βεβαίως για να ζεσταθούν αυτά τα λίτρα  χρειάζεται και η  αντίστοιχη  δαπάνη  σε ηλεκτρικό ρεύμα. Στο φυσικό αέριο λοιπόν  δεν λειτουργεί με αποθήκευση ζεστού νερού. Με αυτό τον τρόπο συνδυάζουμε την ανακαίνιση του σπιτιού μας με οικονομία στη θέρμανση.

Λειτουργία ως ταχυθερμαντηρας

Λειτουργεί με την    φιλοσοφία του ταχυθερμαντήρα. Δηλαδή όσο νερό καταναλώσουμε τόσο νερό θα πληρώσουμε, αν θέλουμε να πλύνουμε τα πιάτα παραδείγματος χάρη  και καταναλώσουμε 10 λίτρα νερό, θα πληρώσουμε 10 λίτρα ζεστού νερού.  Και δεν θα χρειαστεί να ζεστάνουμε  ένα θερμοσίφωνα  με 100 λίτρα  από τον οποίο θερμοσίφωνα.  Εμείς θα απορροφήσουμε τα 10  για να πλύνουμε τα πιάτα μας  και τα υπόλοιπα ενδεχομένως να πάνε  χαμένα.  Αυτό το πλεονέκτημα του φυσικού αερίου  ότι  όσο ζεστό νερό καταναλώνουμε  για αυτό το νερό  μόνο πληρώνουμε και όχι  για αποθήκευση ζεστού νερού.

Αντλία θερμότητας

Ερχόμαστε τώρα στην αντλία θερμότητας. Να πάμε και στην συνέχεια  να πάμε στην πιο καλή  μονάδα θέρμανσης  που υπάρχει παγκόσμια αυτή τι στιγμή. Ειναι ο βασιλιάς αν θέλετε  όλων των μονάδων θέρμανσης  που είναι η αντλία θερμότητας. Η αντλία θερμότητας είναι ένα προιόν  το οποίο  θα το αναλύσουμε και σε άλλο βίντεο  πιο αναλυτικά. Αυτό προτείνουμε να βάλετε στην ανακαίνιση του σπιτιού σας εάν έχετε τη δυνατότητα. Ας δούμε το πως λειτουργεί.  Πρακτικά έτσι  δυο λόγια   θα πω ότι ένα σύστημα με αντλία θερμότητας είναι  κατά 70%-80%  πιο οικονομικό. Εξοικονόμηση ενέργειας όσον αφορά  την λειτουργία του, τις δαπάνες  για κατανάλωση  ενέργειας από οποιαδήποτε άλλο  σύστημα θέρμανσης, ψύξης κλπ. Συνιστούμε ανεπιφύλακτα την αντλία θερμότητας.

Ενδεικτικό παράδειγμα αντλίας θερμότητας σε ανακαίνιση

Ενδεικτικά  εάν παραδείγματος χάρη  με πετρέλαιο για να θερμάνουμε ένα χώρο  σε  όλο το χειμώνα  καταναλώσουμε   1.000 ευρώ ενδεικτικά  να   πούμε. Τότε με την αντλία θερμότητας για το ίδιο  διαμέρισμα  το κόστος λειτουργίας είναι 300 ευρώ. Αυτή είναι η διαφορά, είναι  πολύ μεγάλη η διαφορά.  Βέβαια όμως έχει όλα τα θετικά  όσον αφορά η αντλία θερμότητας  σε σύγκριση με οποιοδήποτε  άλλο σύστημα. Γι'αυτό το συνιστούμε σε όσους θέλουν να συνδυάσουν ανακαίνιση σπιτιού με εξοικονόμηση ενέργειας.

Μειονεκτήματα αντλίας θερμότητας σε ανακαίνιση

Το αρνητικό είναι  ότι είναι σχετικά ακριβό σαν προιόν. Και το κόστος  κτίσης είναι πιο ακριβότερο  από  τις άλλες μονάδες θέρμανσης, το φυσικό αέριο, το πετρέλαιο  κλπ. Αποτελεί αποτρεπτικό παράγοντα. Αλλιώς θα το επέλεγαν όλοι για την ανακαίνιση του σπιτιού τους. Ωστόσο όμως αν κάποιος σκεφτεί  μακροπρόθεσμα  η απόσβεση του κόστος  γίνεται σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα. Και βεβαίως μπορεί να διασφαλίσει  κάποιος μια φθηνή αν θέλετε  θέρμανση για το  χώρο του  με κάποιο σχετικά  ψηλό κόστος κτίσης   το οποίο θα γίνει απόσβεση στην συνέχεια.

Βίντεο για όλες τις μονάδες θερμότητας

Σε άλλα βίντεο εξειδικευμένα  για κάθε μονάδα θέρμανσης. Εκει  θα πούμε όλες τις λεπτομέρειες, εκείνες ποια είναι τα πλεονεκτήματα  και τα μειονεκτήματα  με λεπτομέρεια  βεβαίως για κάθε μονάδα. Δίνουμε πληροφορίες  ούτως ώστε να μπορεί ο καθένας  να διαλέξει και να επιλέξει. Θέλουμε  να συγκρίνει  και να διαλέξει το καλύτερο σύστημα που  ταιριάζει στο δικό του διαμέρισμα  στο δικό του χώρο. Ευχαριστώ πολύ.  

ΑΝΑΛΑΜΒΑΝΟΥΜΕ ΜΟΝΟ ΠΟΙΟΤΙΚΕΣ ΑΝΑΚΑΙΝΙΣΕΙΣ. Μετατρέπουμε το παλιό σας σπίτι σε νεόδμητο.