Αντλίες θερμότητας

ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΘΕΡΜΑΝΣΗΣ – ΨΥΞΗΣ ΜΕ ΑΝΤΛΙΑ ΘΕΡΜΟΤΗΤΟΣ

petrelaio-telos_1

ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ ΤΕΛΟΣ

Όπως προαναφέραμε το σύστημα θέρμανσης-ψύξης είναι πλήρως ανεξάρτητο (κάθε διαμέρισμα έχει το δικό του σύστημα).

Αποτελείται από μία αντλία θερμότητας αέρος-νερού συνδεδεμένη με το μονοσωλήνιο του καλοριφέρ με προαιρετική τοποθέτηση fan-coil νερού τα οποία λειτουργούν για την θέρμανση και την ψύξη καθώς και την αφύγρανση της ατμόσφαιρας εντός του σπιτιού.

Πλεονεκτήματα του συστήματος

Α) Εξοικονόμηση των δαπανών σας για θέρμανση και ψύξη κατά 75%

Β) Δεν υπάρχουν πλέον καμινάδες, κεντρικά λεβητοστάσια, δεξαμενές καυσίμων κ.τ.λ. (Αυτό συνεπάγεται μείωση των λειτουργικών εξόδων και προστασία του περιβάλλοντος δεδομένου ότι οι αντλίες θερμότητας για κάθε διαμέρισμα χωριστά κατατάσσονται στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Γ) Η πλήρης αυτονομία του συστήματος απαλλάσσει τους χρήστες των διαμερισμάτων από τις γνωστές προστριβές μεταξύ των συνιδιοκτητών ως προς την κατανομή των δαπανών θέρμανσης, την τροφοδοσία με καύσιμα, τα κοινόχρηστα, το σέρβις του καυστήρα, τον καθαρισμό της καμινάδας, την οσμή πετρελαίου κ.τ.λ.

Δ) Το σύστημα μπορεί να λειτουργεί 24 ώρες το 24ωρο και 365 μέρες το χρόνο. Έχει ενσωματωμένο ένα έξυπνο σύστημα αντιστάθμισης σε σχέση με τις εξωτερικές συνθήκες του περιβάλλοντος.

Πιο απλά, σε μια οθόνη αποτυπώνονται η κατάσταση του συστήματος και όλα τα στοιχεία από τους αισθητήρες που το συνοδεύουν, όπως η εξωτερική θερμοκρασία, η υγρασία των χώρων, η εσωτερική θερμοκρασία, η θερμοκρασία του νερού κ.α.

Ο εγκέφαλος του συστήματος επεξεργάζεται όλα τα στοιχεία και ανάλογα με τις εντολές που του έχουμε δώσει παρεμβαίνει αυτόματα, ρυθμίζοντας την εσωτερική θερμοκρασία, την εσωτερική υγρασία, τον καθαρισμό και την ανανέωση του εσωτερικού αέρα, την θερμοκρασία του νερού, δημιουργώντας το ιδανικό μικροκλίμα εντός της κατοικίας.

Ε) Το σύστημα μπορεί να συνδυαστεί αρμονικά με μια υψηλής απόδοσης μονάδα θερμοδυναμικής ανάκτησης του αέρα εντός της κατοικίας.

Η μονάδα αυτή αποβάλλει τον μολυσμένοι αέρα του σπιτιού και την ίδια στιγμή εισάγει προκλιματισμένο εξωτερικό αέρα από το περιβάλλον. Με την χρήση ηλεκτρονικών φίλτρων κατακρατεί τους ρύπους όπως καπνός, σκόνη, ιούς  και βακτηρίδια.

Με τον τρόπο αυτό επιτυγχάνεται επιπλέον εξοικονόμηση ενέργειας, υγιεινό περιβάλλον και συνθήκες άνεσης μέσα στο σπίτι.

ΣΤ) Ο έλεγχος και η διαχείριση του συστήματος μπορεί να γίνει είτε από την μονάδα που είναι εγκατεστημένη εντός της κατοικίας, είτε από κάποιο ηλεκτρονικό υπολογιστή, είτε από το κινητό τηλέφωνό μας.

ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΑΝΤΛΙΑ ΘΕΡΜΟΤΗΤΑΣ

antlia-thermotitas

Η αντλία θερμότητας, που είναι η καρδιά του συστήματος, είναι μια εξελιγμένη συσκευή inverter, ενεργειακής κλάσης Α που απορροφά την προσφερόμενη από το περιβάλλον ενέργεια και την αξιοποιεί για την θέρμανση και την ψύξη της κατοικίας.

Η αρχή λειτουργίας της αντλίας θερμότητας είναι απλή. Οι αντλίες θερμότητας αέρος/νερού αντλούν  την ενέργεια από τον ατμοσφαιρικό αέρα και θερμαίνουν το νερό που διατρέχει το κύκλωμα της θέρμανσης.

Τους καλοκαιρινούς μήνες αντίστοιχα ψύχουν το νερό το οποίο το χρησιμοποιούμε για την ψύξη και τον δροσισμό του σπιτιού.

Για να επιτευχθεί αυτό απαιτείται μια μικρή κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας.

Για παράδειγμα με 2 kwh ηλεκτρικής ενέργειας η αντλία θερμότητας αποδίδει 8 kwh θερμικής ενέργειας.

Άρα, ο ήλιος και το περιβάλλον μας προσφέρουν Δωρεάν το 75% της ενέργειας που καταναλώνουμε στο σπίτι μας. 

Πλεονεκτήματα της αντλίας θερμότητας

1)   Λειτουργία inverter με αυξημένο συντελεστή (COP μεγαλύτερο του 4). Αυτό σημαίνει ότι σε συνδυασμό με 1 kw καταναλισκόμενης ενέργειας παράγονται 4 kw χρηστικής ενέργειας. 2)     Απόδοση και σε ακραίες καιρικές συνθήκες (-20οC το χειμώνα ή +48οC το καλοκαίρι). 3)     Παρέχει θέρμανση, δροσισμό και ψύξη με μία μονάδα. 4)     Αθόρυβη λειτουργία. 5)     Είναι απολύτως ασφαλής με μικρό κόστος συντήρησης. 6)   Το 35% του κόστους λειτουργίας της αντλίας θερμότητας θα είναι από το μειωμένο νυκτερινό τιμολόγιο της ΔΕΗ.

ΣΥΓΚΡΙΣΗ του ετήσιου κόστους λειτουργίας του λέβητα πετρελαίου με το σύστημα αντλίας θερμότητας

sigkrisi-kostous Για να υπάρξει η μεγαλύτερη δυνατή προσέγγιση του ετήσιου κόστους λειτουργίας θα πρέπει να συγκρίνουμε όμοιες κατοικίες υπό τις ίδιες προϋποθέσεις. 1η προϋπόθεση: Το σπίτι να είναι μονωμένο. 2η προϋπόθεση: Η ρύθμιση της θερμοκρασίας να είναι σταθερή 18οC-22οC και για όλο το 24ωρο. Η ενεργειακή ανάλυση που ακολουθεί θα αφορά ένα οροφοδιαμέρισμα 100 τ.μ. στην ευρύτερη περιοχή του Παπάγου. 1) Υπολογισμός των θερμικών απαιτήσεων του οροφοδιαμερίσματος 100 τ.μ.
Θερμαινόμενη επιφάνεια σε τ.μ. Θερμικές απώλειες σε kw/m2 Ενεργειακή απαίτηση για θέρμανση σε kw/h
100 0,075 7,5
Άρα για να θερμανθεί το οροφοδιαμέρισμα απαιτούνται 20 kw/h 2) Αναγωγή σε ετήσια απαίτηση.
Ενεργειακή απαίτηση για θέρμανση σε kw/h Ετήσιες λειτουργίες σε h/έτος Σύνολο της ισχύος που απαιτείται ανά έτος (kwh/έτος)
7,5 1220 9150
Άρα το συγκεκριμένο διαμέρισμα για να θερμανθεί όλο το έτος απαιτούνται 9150 kwh/έτος. Α)  Χρηματοοικονομικός υπολογισμός ετήσιου κόστους λειτουργίας του λέβητα με πετρέλαιο.
Ετήσιες ενεργειακές απαιτήσεις kw/έτος Πόσες kwh αποδίδει 1 λίτρο πετρελαίου Πραγματικός βαθμός απόδοσης λέβητα λόγω διαφυγής καυσαερίων Ετήσια ποσότητα πετρελαίου σε λίτρα
9150 10,07 0,86 1055
 
Ετήσια ποσότητα πετρελαίου σε λίτρα Τιμή πετρελαίου κίνησης το 2012 σε €/λίτρο Κόστος ετήσιας χρήσης σε €
1055 1,4 1477
Άρα: α) το ετήσιο κόστος λειτουργίας με τις τρέχουσες τιμές είναι 1002 €. β) το ετήσιο κόστος λειτουργίας με τιμές πετρελαίου κίνησης το 2012 θα είναι 1477 €. Β) Χρηματοοικονομικός υπολογισμός ετήσιου κόστους λειτουργίας του συστήματος αντλίας θερμότητας συνδεδεμένο με τα σώματα του καλοριφέρ ή fan-coil
Ετήσιες ενεργειακές απαιτήσεις σε kw/έτος Μέσος ετήσιος βαθμός απόδοσης (COP) λειτουργίας της αντλίας θερμότητας Ετήσια κατανάλωση ρεύματος σε kwh/έτος
9150 3,7 2472
   
Κατανάλωση με κλιμακωτό τιμολόγιο σε kwh/έτος Τιμές ρεύματος με κλιμακωτό τιμολόγιο σε €/kwh Κόστος ετήσιας χρήσης σε €
1720 0,18 309
Κατανάλωση με νυκτερινό τιμολόγια σε kwh/έτος Τιμές ρεύματος με νυκτερινό τιμολόγιο σε €/kwh Κόστος ετήσιας χρήσης σε €
740 0,054 39
 
Έχει υπολογιστεί ότι το 40% της κατανάλωσης είναι με το νυκτερινό τιμολόγιο. ΣΥΝΟΛΙΚΟ ΚΟΣΤΟΣ ΕΤΗΣΙΑΣ ΧΡΗΣΗΣ = 349€
Άρα: Το ετήσιο κόστος λειτουργίας του συστήματος αντλίας θερμότητας είναι μόνο 349 €.

ΤΕΛΙΚΗ ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΣΥΓΚΡΙΣΗ

  sigkrisi-kostous
Ετήσιο κόστος λειτουργία (του συστήματος λέβητα με πετρέλαιο) με τιμές πετρελαίου κίνησης το 2012 θα είναι 1477 €. <> Ετήσιο κόστος λειτουργίας (του συστήματος αντλία θερμότητας συνδεδεμένη με τα σώματα του καλοριφέρ ή fan - coil) Κατανάλωση ρεύματος 349 €.
Απίστευτο !!!     Αντλία θερμότητας μεγαλύτερης ισχύος μπορεί να τοποθετηθεί και στο κεντρικό κλιμακοστάσιο της πολυκατοικίας αντικαθιστώντας τον λέβητα και να παρέχει εξοικονόμηση των δαπανών για θέρμανση για όλα τα διαμερίσματα κατά 75% με πολύ χαμηλό κόστος εγκατάστασης. ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ      Από την σύγκριση των δύο συστημάτων θέρμανσης σε ένα υπερσύγχρονο κτήριο προκύπτει ότι το κόστος του συστήματος αντλίας θερμότητας για θέρμανση-ψύξη είναι μειωμένο κατά 80% σε σχέση με το ξεπερασμένο σύστημα του λέβητα με πετρέλαιο.  

ΑΝΑΛΑΜΒΑΝΟΥΜΕ ΜΟΝΟ ΠΟΙΟΤΙΚΕΣ ΑΝΑΚΑΙΝΙΣΕΙΣ. Μετατρέπουμε το παλιό σας σπίτι σε νεόδμητο.