Ανακαίνιση με προβλήματα στις κολώνες

Στο σπίτι μου  ειδικότερα στα σημεία που υπάρχουν  κολόνες δηλαδή ο φέρων οργανισμός  του σπιτιού  έχουν εμφανιστεί κάποιες ρηγματώσεις.  Θα πρέπει να ανησυχώ για αυτό;  Και αν ναι τι πρέπει να κάνω;

Τι είναι ο φέρων οργανισμός ενός σπιτιού

Είναι πάρα πολύ σημαντικό  αυτό το ερώτημα  και αυτό γιατί ο φέρων οργανισμός. Όταν λέμε φέρων οργανισμός  εννοούμε τις κολόνες  και τα μπετά του σπιτιού. Ο φέρων οργανισμός λοιπόν είναι η ραχοκοκαλιά. Δηλαδή εκεί στηρίζεται  όλο το σπίτι. Άρα είναι πολύ σημαντικό στοιχείο  ο φέρων οργανισμός να διατηρείται σε καλή κατάσταση γιατί εκεί στηρίζεται  όλο το σπίτι.

Φέρων οργανισμός και ανακαίνιση σπιτιού

Ας δούμε τώρα πως ο φέρων οργανισμός επηρεάζει την ανακαίνιση ενός σπιτιού. Ειδικότερα πάνω στο ερώτημα  σε περιπτώσεις ανακαινίσεων που έχουν εμφανιστεί  ρηγματώσεις. Ανακαίνιση με ρηγματώσεις στις κολόνες και στον φέρων οργανισμό. Ρηγματώσεις και στις πλάκες σε όλα τα σημεία που είναι  φέρων οργανισμός. Αυτό θα μπορούσε να είναι ελαφρά ανησυχητικό και βεβαίως και πολύ ανησυχητικό. Πρέπει να το λάβουμε υπόψη πριν ξεκινήσουμε την ανακαίνιση του σπιτιού. Αυτό εξαρτάται από την έκταση των ρηγματώσεων. Δηλαδή πόσες πολλές μπορεί να είναι αυτές. Από το βάθος των ρηγμάτων. Εξετάζουμε τι βάθος έχουν και από την συχνότητα  δηλαδή πόσο  πολλές οι λίγες είναι  οι ρωγμές  που παρατηρούνται πριν από την ανακαίνιση του σπιτιού. Μόνο αφού εξετάσουμε την κατάσταση στην οποία βρίσκεται ο φέρων οργανισμός τότε μόνο μπορούμε να ξεκινήσουμε την ανακαίνιση του σπιτιού.
ανακαίνιση σπιτιού ανακαίνιση σπιτιού

Γιατί υπάρχουν ρηγματώσεις

Να δούμε καταρχήν γιατί υπάρχουν ρηγματώσεις. Γιατί συμβαίνει αυτό και πως μπορούμε να το αποκαταστήσουμε στην συνέχεια. Ο πρώτος παράγοντας για τον οποίο συμβαίνει να υπάρχουν ρηγματώσεις είναι  η κακής ποιότητας  μπετόν το οποίο χρησιμοποιείται όταν έπεσαν τα μπετά. Δηλαδή όταν κατασκευάστηκε το σπίτι. Αυτός είναι ένας λόγος. Και ένας δεύτερος λόγος είναι οι υγρασίες οι οποίες μπορεί να προέρχονται  από οποιαδήποτε σημεία. Είτε από  τα πλαινά σημεία του σπιτιού  είτε από τα σημεία που κολλάμε με τον γείτονα είτε από  την οροφή. Επίσης είτε από την πλάκα οροφής  η οποία δεν είναι καλά μονωμένη. Εάν δεν έχει γίνει  καλή η υγρομόνωση στο  σπίτι ενδεχομένως οι εξωτερικές βαφές να μην ήταν τόσο καλές. Ούτως ώστε να μπορέσει να περνάει η υγρασία μέσα.
Ανακαίνιση με προβλήματα στις κολώνες Ανακαίνιση με προβλήματα στις κολώνες

Τι ζημιά κάνει η υγρασία

Διότι   εάν και  εφόσον περάσει  η υγρασία μέσα στο φέρων οργανισμό τότε συμβαίνουν τα εξής. Το πρώτο που γίνεται είναι σκουριάζουν τα σίδερα. Όταν σκουριάζουν τα σίδερα η σκουριά η οποία δημιουργείται  διογκώνεται αν θέλετε. Και με συνέπεια να πιέζει το μπετό προς τα έξω. Κατά αυτό τον τρόπο  να υπάρχουν και ρηγματώσεις και αλλά και ορισμένες αποκολλήσεις ενδεχομένως τμημάτων του σκυροδέματος. Αυτός είναι ένας σημαντικός από τους  παράγοντες  που συμβάλλουν. Και ένας τρίτος παράγοντας είναι  τα σίδερα όταν έπεφτε το μπετό  να μην έχουν καλυφθεί  από το μπετό. Δηλαδή να είναι στη άκρη του μπετό είτε είναι στην πλάκα οροφής είτε είναι στις κολόνες. Και πάνω σε αυτό δηλαδή  την άκρη του μπετό  που υπήρχαν σίδερα  αλλά και το μπετό  εκεί να εφαρμόστηκε ο σοφάς.  Γιατί τα σπίτια σοφατίζονται όλα, βεβαίως ο σοφάς είναι  μη συμβατός  με το σίδερο. Και αν το σίδερο έρχεται σε επαφή  με τον σοφά  τότε σκουριάζει το σίδερο  με αποτέλεσμα να αποκολλιούνται τμήματα αν θέλετε  του σκυροδέματος. Και κατά επέκταση και του σοφά  προς τα μέσα διότι  όλα πιέζονται προς τα μέσα, αυτοί είναι οι παράγοντες.

Εντοπισμός πηγής υγρασίας

Τώρα πως μπορούμε να επισκευάσουμε  και ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος  να επισκευάσουμε τέτοιες τυχόν περιπτώσεις  που  υπάρχουν. Καταρχήν θα πρέπει να βρούμε  να αποτρέψουμε αν θέλετε  οποιασδήποτε μορφή υγρασίας  από οπουδήποτε και αν προέρχεται. Θα πρέπει με τους σύγχρονους τρόπους  εξεύρεσης γιατί η υγρασία είναι  ένα περίεργο πράγμα. Πρέπει να βρεις την αφετηρία της  για να μπορείς να την θεραπεύσεις. Διότι δεν θεραπεύεται εκ των έσω  θεραπεύεται εκ των έξω δηλαδή  από εκεί που είναι η αφετηρία της. Αν δεν την θεραπεύσει  την αφετηρία της  και το καλύψεις μέσα δεν έχεις  κάνει τίποτα. Διότι η αφετηρία της  συνεχίζει να λειτουργεί άρα τροφοδοτεί με υγρασία  όλο το φέρων οργανισμό. Οπότε στην συνέχεια θα παρουσιάσει  συνέχεια προβλήματα. Άρα πρώτο πράγμα που θα γίνει  θα πρέπει να αποτραπεί  οποιασδήποτε μορφής  η υγρασία.

Βαθιές ρηγματώσεις

Με ρωτάς στην συνέχεια αν υπάρχουν βαθιές ρηγματώσεις.  Εκεί επεμβαίνουμε  με ενέσεις ρητίνης, ρητίνη με ένεση μορφή την οποία την διοχετεύουμε μέσα στις ρωγμώσεις. Γιατί η ρητίνη είναι ένα πολύ ισχυρό προιόν. Είναι προιόν δύο συστατικών. Και στην περίπτωση αυτή εάν και εφόσον μπει  η ρητινή και μπει σωστά, οι χαραματιές και όλες αυτές  έχουν αποκτήσει συγκόλληση  μεταξύ τους έχουν  αν θέλετε σκληρυνθεί  και σε ένα βαθμό έχουμε  πολύ μεγάλο βαθμό αποκαταστήσει  το πρόβλημα.

Μικρές ρηγματώσεις

Τώρα εάν υπάρχουν μικρές ρηγματώσεις που αυτό είναι το πιο συνηθισμένο. Ρηγματώσεις και ενδεχομένως πολλές φορές  όταν βάζεις ένα κατσαβίδι μέσα  τέτοια ρηγμάτωση και το στρίψεις λίγο να αποκολληθεί. Και ένα τμήμα του  σκυροδέματος το οποίο είναι σχεδόν  έτοιμο να αποκολληθεί απλώς δεν υπήρχε  ας πούμε κάποια ώθηση για να αποκολληθεί. Άρα στην συγκεκριμένη περίπτωση εξετάζουμε το βάθος αν θέλετε  των ρηγματώσεων. Εκεί που οι ρηγματώσεις  μπορούν να αποκολληθούν  κάποια τμήματα εύκολα. Δηλαδή βάζοντας ένα κατσαβίδι  να αποκολληθεί ένα τμήμα, αποκολλούμε και τα τμήματα όλα  αυτά τα οποία είναι έτοιμα ήδη  να αποκολληθούν  και στην συνέχεια προβαίνουμε στην επισκευή, όλων των ρηγματώσεων  και όλων των αποκολληθέντων  κομματιών.

Επισκευή ρηγματώσεων

Και βέβαια σε κάθε περίπτωση η επισκευή ρηγματώσεων αυτή δεν μπορεί να γίνει  ένα τσιμεντοκονίαμα. Δηλαδή να βάλουμε άμμο τσιμέντο   και νερό και το επισκευάζουμε. Διότι αυτό απλά θα κολλήσει επάνω, δεν θα αποκτήσει την πρόσφυση και  την συγκολλικότητα που απαιτείται ούτως ώστε να γίνει ένα ενιαίο σώμα. Άρα  δεν είναι καλής μορφής επισκευής. Ουσιαστικά αυτό είναι ένα μπάλωμα.

Ρητινούχα ινοπλισμένα  κονιάματα

Θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν  σε αυτή την περίπτωση  ειδικά ρητινούχα ινοπλισμένα κονιάματα. Λέγοντας  ινοπλισμένα εννοώ μέσα  είναι προπυλενίου τα οποία λειτουργούν σαν οπλισμός. Το ρητινούχο σημαίνει ότι περιέχει  μεγάλη ποσότητα ρητίνης  και κατά αυτό τον τρόπο αποκτά καλή   πρόσφυση  με το υπάρχον τσιμεντοκονίαμα. Εάν αυτό ενισχυθεί  περαιτέρω με ρητίνες  διήθησης. Δηλαδή πριν κάνουμε  την επισκευή κάνουμε επάλειψη πρώτα με ρητίνη διήθησης  και στην συνέχεια ρητίνη με νερό ούτως ώστε να σκληρύνουμε την υφιστάμενη  επιφάνεια του  σκυροδέματος. Και είναι βασικό να σκληρυνθεί  το σημείο το οποίο  θα συγκολληθεί με το  κονίαμα. Το οποίο θα βάλουμε στην συνέχεια, σκληραίνουμε δηλαδή με δύο λόγια  όλο το υπόλοιπο του φέροντος  οργανισμού. Το μπετό με ρητίνη διήθησης  και  ρητίνη διήθησης  με τσιμέντο και στην συνέχεια  με ένα τσιμεντοκονίαμα το οποίο σας προανέφερα   επισκευάζουμε και γεμίζουμε όπου υπάρχουν  ρηγματώσεις τις οποίες τις έχουμε διανοίξει  και έχει δημιουργηθεί ένα κενό ούτως ώστε  να πιάσει το τσιμεντοκονίαμα.

Ολοκλήρωση εργασιών στο φερων οργανισμό

Και βεβαίως εάν και εφόσον τηρήσουμε αυτές τις διαδικασίες το κονίαμα το οποίο θα τοποθετήσουμε επάνω. Εφόσον έχουν προηγηθεί αυτά που είπα  δεν θα έχει απλώς πολύ καλή  κόλληση. Επικόλληση πρόσφυση με το τσιμέντο  με την κολόνα. θα έχει γίνει ένα ενιαίο σώμα   και αυτό είναι το ζητούμενο. Δηλαδή αυτό το οποίο  θα επισκευάσουμε  το υλικό το οποίο θα βάλουμε πάνω. Για να επισκευάσουμε τις ρηγματώσεις, τις αποκολλήσεις, τμημάτων κλπ.  Να μπει με τέτοιο τρόπο  ούτως ώστε να αποκτήσει την καλύτερη δυνατή  πρόσφυση και αν είναι δυνατόν να  είναι ένα ενιαίο σώμα. Αν ακολουθηθούν  όλα αυτά  που είπα  αυτά τα οποία θα βάλουμε επάνω  με το  υπάρχον  θα έχει την μορφή ενός  ενιαίου σώματος. Κατά συνέπεια έχουμε αποκαταστήσει  κατά 100%  αν θέλετε την όποια ρηγμάτωση. Η οποία όπως προανέφερα  είναι σημαντικές να γίνουν. Ο φέρων οργανισμός  στο σπίτι θα πρέπει να προσέχετε  πάρα πολύ και σε καμία περίπτωση  να μην περάσει κάποιος κάποιο καλώδιο ή σκάψει κάποιο εκεί πέρα και δημιουργεί ρηγματώσεις  ή τραυματισμούς αν θέλετε  στο σκυρόδεμα. Εάν και εφόσον γίνουν  όλα αυτά  και προσέξουμε την υγρασία  έχουμε επιτύχει το ζητούμενο.

ΑΝΑΛΑΜΒΑΝΟΥΜΕ ΜΟΝΟ ΠΟΙΟΤΙΚΕΣ ΑΝΑΚΑΙΝΙΣΕΙΣ. Μετατρέπουμε το παλιό σας σπίτι σε νεόδμητο.