Ανακαίνιση σπιτιού συχνές ερωτήσεις

Σε αυτό το άρθρο απαντάμε σε συχνές ερωτήσεις που αφορούν την ανακαίνιση σπιτιού. Μερικές ερωτήσεις σχετικά με ανακαίνιση σπιτιού. Εστιάζουμε την αυτόνομη θέρμανση διαμερισμάτων και πολυκατοικιών.

Κόστος αυτόνομης θέρμανσης σε ανακαίνιση σπιτιού

Με τι έξοδα μπορεί να γίνει η κεντρική θέρμανση για όποιον αποκοπεί από το σύστημα; Βέβαια σε αυτό θα εννοείτε ότι όπως είπα και σε προηγούμενο βίντεο για ανακαινίσεις σπιτιών από τις αρχές του 2017 κάθε διαμέρισμα θα έχει την δυνατότητα να αποσυνδεθεί από το κεντρικό σύστημα της πολυκατοικίας. Στη συνέχεια έχει τη δυνατότητα να αποκτήσει το δικό του αυτόνομο σύστημα. Το σύστημα αυτό θα έχει την δυνατότητα να το ανάβει και να το κλείνει όποτε θέλει και να πληρώνει για αυτό το οποίο καταναλώνει. Αυτό είναι η αυτόνομη θέρμανση.
Κόστος αυτόνομης θέρμανσης σε ανακαίνιση σπιτιού Κόστος αυτόνομης θέρμανσης σε ανακαίνιση σπιτιού

Τροπολογία για την αυτόνομη θέρμανση σε μια ανακαίνιση

Βεβαίως η τροπολογία που ψηφίστηκε αφήνει ορισμένα κενά σχετικά με το κατά πόσο ο ιδιοκτήτης ο οποίος αποσυνδέεται από το κεντρικό σύστημα θα υποχρεούται να πληρώνει κάποια τέλη κάποια πάγια για την συντήρηση του υπάρχοντος συστήματος. Αυτό απασχολεί όλους όσους κάνουν ανακαίνιση σπιτιού. Βεβαίως εδώ από πηγές του υπουργείου χωρίς αυτό βέβαια να έχει διευκρινιστεί απόλυτα αλλά προς αυτή την κατεύθυνση είναι ότι βεβαίως το κάθε διαμέρισμα το οποίο αποκόπτεται και δημιουργεί το δικό του αυτόνομο σύστημα θα συμμετέχει στην συνέχεια όχι στις δαπάνες λειτουργίας του συστήματος. Για παράδειγμα στο πετρέλαιο, στην κατανάλωση πετρελαίου κ.λπ. Γιατί αυτό δεν το αφορά αν θέλετε γιατί έχει αποκοπεί από το σύστημα θα υπάρχει όμως μια μικρή συμμετοχή του όσον αφορά τα λειτουργικά έξοδα συντήρησης του συστήματος και μόνο για αυτό. Αυτό αποτελεί πολύ ισχυρό κίνητρο για την αυτόνομη θέρμανση σε μια ανακαίνιση. Μια φορά το χρόνο που γίνεται η συντήρηση του λέβητα ή αν παρουσιαστεί ας πούμε αν θέλετε κάποια βλάβη ή οποιαδήποτε έχει σχέση με το κεντρικό σύστημα. Σε αυτές τις περιπτώσεις αυτός ο οποίος θα αποκτήσει αυτόνομη θέρμανση θα επιβαρύνεται μόνο για αυτές τις περιπτώσεις με μια μικρή συμμετοχή. Άρα βγαίνει κερδισμένος από την ανακαίνιση του σπιτιού του.
Τροπολογία για την αυτόνομη θέρμανση σε μια ανακαίνιση Τροπολογία για την αυτόνομη θέρμανση σε μια ανακαίνιση

Τύπος θέρμανσης που επιλέγουμε σε ανακαίνιση σπιτιού

Λοιπόν επόμενη ερώτηση. Υπάρχει περιορισμός σε τι μορφής θέρμανσης θα χρησιμοποιήσω την αυτονομία θέρμανσης; Όχι, η τροπολογία δεν κάνει καμία αναφορά σχετικά με όποιον ιδιοκτήτη αποφασίσει να εγκαταστήσει μια αυτόνομη θέρμανση το τι μονάδα θέρμανσης μπορεί να χρησιμοποιήσει. Όπως είπα και σε προηγούμενο βίντεο για να αποκτήσει κάποιος μια αυτόνομη θέρμανση θα πρέπει πρωτίστως να δημιουργήσει εντός της οικείας του ένα σύστημα σωληνώσεων. Καλό είναι οι σωληνώσεις αυτές να τοποθετηθούν κατά την ανακαίνιση του σπιτιού.   Διότι με την ανακαίνιση ούτως ή άλλως θα γίνουν σκαψίματα, αλλά θα διορθωθούν κατά την ολοκλήρωση των εργασιών ανακαίνισης. Αυτές οι σωληνώσεις πρέπει να απευθύνονται ή να συνδέονται με το κάθε σώμα και να λειτουργεί ούτως ώστε να υπάρχει εισαγωγή ζεστού νερού και επιστροφή νερού. Και όλες οι σωληνώσεις λοιπόν αυτές συγκεντρώνονται σε ένα κεντρικό κολεκτέρ στην βεράντα του διαμερίσματος το πάνω στο οποίο μέχρι εκεί λοιπόν έχουμε ολοκληρώσει την εκτέλεση της αυτονομης θέρμανσης.

Αυτόνομη θέρμανση

Από εκεί και μετά το τι μονάδα θα κουμπώσει ο καθένας πάνω στο σύστημα της αυτόνομης θέρμανσης που θα κατασκευάσει. Είναι δικαίωμα του κάθε ιδιοκτήτη και δεν υπάρχει καμία δέσμευση όσον αφορά να τοποθετήσει συγκεκριμένες μονάδες αυτόνομης θέρμανσης. Μπορεί να τοποθετήσει έναν ατομικό λέβητα φυσικού αερίου για την αυτόνομη θέρμανση. Μπορεί να επιλέξει αυτονομη θερμανση με την τοποθετηση ενός ατομικού λέβητα πετρελαίου. Μπορεί να τοποθετήσει μια αντλία θερμότητας για να βάλει αυτονομη θερμανση στο σπιτι του. Μπορεί να τοποθετήσει έναν ηλεκτρικό λέβητα, μπορεί να τοποθετήσει έναν λέβητα πέλλετ ή εν πάση περιπτώσει οποιαδήποτε μονάδα εκτιμάει ότι θα είναι πιο βολική και πιο εξυπηρετική για τον ίδιο. Εδώ έχουμε ένα άρθρο που θα σας ενημερώσει πλήρως για την αυτόνομη θέρμανση.
Αυτόνομη θέρμανση Αυτόνομη θέρμανση

Οικονομικό σύστημα θέρμανσης για ανακαινίσεις σπιτιών

Τώρα, πιο είναι το πιο οικονομικό σύστημα σε σχέση με τις δαπάνες της λειτουργίας; Ναι, είναι ένα ερώτημα το οποίο το θέτουν πάρα πολλοί γιατί είναι πάρα πολύ σημαντικό ο καθένας να μπορεί να γνωρίζει κατά την διάρκεια του χειμώνα με πιο σύστημα αν θέλετε ή με πια μονάδα θα έχει την μικρότερη δυνατή δαπάνη. Ώστε να κάνει τη βέλτιστη επιλογή κατά την ανακαίνιση του σπιτιού του. Βεβαίως ας αρχίσουμε από το φυσικό αέριο το οποίο μας παρέχει μια εξοικονόμηση σχετικά με το πετρέλαιο τις τάξεως του 30% περίπου. Αποτελεί μια καλή επιλογή αυτόνομης θέρμανσης  που συνηθίζεται πολύ σε ανακαινίσεις σπιτιών. Δεν είναι μεγάλη αλλά είναι μια σημαντική εξοικονόμηση.
Ανακαίνιση σπιτιού συχνές ερωτήσεις Ανακαίνιση σπιτιού συχνές ερωτήσεις

Αυτόνομη θέρμανση με αντλία θερμότητας

Πέρα από αυτό το καλύτερο αν θέλετε σύστημα ή καλύτερη μονάδα που μπορεί να τροφοδοτήσει μια αυτόνομη θέρμανση είναι η αντλία θερμότητας. Εξαιρετική επιλογή, την προτείνουμε σε κάθε ανακαίνιση. Δυο λόγια έτσι για το πως λειτουργεί η αντλία θερμότητας και γιατί μας παρέχει πάρα πολύ εξοικονόμηση ενέργειας στην δαπάνη της λειτουργίας της. Η αντλία θερμότητας λοιπόν λειτουργεί ως εξής : Αντλεί από το περιβάλλον τα 3/4 της ενέργειας στην οποία αποδίδει στον χώρο και το 1/4 καταναλώνει από την ηλεκτρική ενέργεια δηλαδή από την ΔΕΗ. Με δυο λόγια δηλαδή και πιο ουσιαστικά, μια αντλία θερμότητας μας αποδίδει 4 μονάδες θερμικής ενέργειας στο χώρο μας και καταναλώνει μόνο 1 μονάδα θέρμανσης. Άρα μιλάμε ότι πληρώνουμε σχεδόν το 1/4 από οποιαδήποτε άλλη πηγή θέρμανσης. Ενδεικτικά μπορώ να πω από μελέτες και από εφαρμογές που έχουν γίνει σε κατοικίες, ότι για το διάστημα Νοέμβριος μέχρι Απρίλιος που διαρκεί ο Χειμώνας η αντλία θερμότητας να λειτουργεί 24 ώρες το 24ωρο σε μία καθημερινή βάση δηλαδή να την ανοίξουμε τον Νοέμβριο μήνα να βάλουμε μια θερμοκρασία 22 βαθμούς και να την κλείσουμε ξανά τον Απρίλιο, πράγμα το οποίο σημαίνει ότι σε όλο αυτό το μεσοδιάστημα όλο το σπίτι μας 24 ώρες το 24ωρο θα έχει μια θερμοκρασία σταθερή των 22 βαθμών κελισίου. Για αυτό το διάστημα λοιπόν υπολογίστηκε, υπολογίζεται από μελέτες και έχουμε κάνει αναλυτικές μελέτες στην ιστοσελίδα μας ότι το κόστος κατανάλωσης για όλο αυτό το χρονικό διάστημα δεν θα ξεπερνάει τα 250 με 300 ευρώ ετησίως. Εδώ μπορείτε να μάθετε περισσότερα για την αντλία θερμότητας.
Αυτόνομη θέρμανση με αντλία θερμότητας Αυτόνομη θέρμανση με αντλία θερμότητας

Τοποθέτηση μονάδας ατομικής θέρμανσης

Πολύ εντυπωσιακό. Που μπορώ να τοποθετήσω την ατομική μονάδα θέρμανσης που θα χρησιμοποιήσω τώρα; Ναι, οι ατομικές μονάδες θέρμανσης είτε αυτό είναι αντλία θερμότητας είτε είναι ατομικός λέβητας αερίου είναι μικρό σε διαστάσεις και κατά συνέπεια τοποθετείται πολύ εύκολα στην βεράντα ή στον εξώστη ενός διαμερίσματος. Δίπλα εκεί που θα έχουμε βγάλει, τοποθετήσει, κατασκευάσει το κολεκτέρ της αυτονομης θέρμανσης. Είτε επιτοίχια - επί τοίχου είτε να ακουμπάει κάτω στο δάπεδο της βεράντας. Αυτό καλό είναι να προβλέπεται σε κάθε ανακαίνιση σπιτιού. Και στις 2 περιπτώσεις είναι μικρός ο όγκος τους. άρα δεν υπάρχει περιορισμός στο που μπορούν να τοποθετηθούν λόγω της μικρότητας του όγκου τον οποίου διαθέτουν.

Επιδότηση ανακαίνισης σπιτιού

Και μία τελευταία ερώτηση. Υπάρχει κάποιο επίδομα ή κάποια κίνητρα για την επιδότηση της ανακαίνισης του σπιτιού μου; Ναι, ήδη αυτή τι στιγμή το φυσικό αέριο παρέχει δάνειο με άτοκη χρηματοδότηση για το σύνολο της κατασκευής και της εγκατάστασης ενός συστήματος φυσικού αερίου .Εγκατάσταση με ατομική μονάδα θέρμανσης το οποίο θα θερμαίνει ένα διαμέρισμα. Αυτό βεβαίως είναι απλή άτοκη χρηματοδότηση. Από εκεί και μετά αναμένεται τον Απρίλιο του 2017 να τεθεί σε λειτουργία πάλι το περίφημο πρόγραμμα <<εξοικονομώ κατ οίκον>> το οποίο βέβαια από τι ανακοινώνεται από το ΥΠΕΚΑ θα είναι πολύ πιο ευέλικτο από το προηγούμενο από το προηγούμενο σύστημα ούτως ώστε να υπάρχει ταχύτητα απορρόφησης των κοινοτικών κεφαλαίων. Εδώ μιλάμε για κεφάλαια τα οποία διατίθενται προς αυτό το σκοπό ούτως ώστε να θωρακιστούν αν θέλετε τα διαμερίσματα ενεργειακά ούτως ώστε να καταναλώνουν την μικρότερη δυνατή ενέργεια. Η επιδότηση θα ενθαρρύνει πολλούς να κάνουν ανακαίνιση στο σπίτι τους. Αυτό το πρόγραμμα θα είναι επιδοτούμενο και συνήθως θα επιδοτεί ανάλογα με τα εισοδηματικά κριτήρια του κάθε νοικοκυριού από το 30% μέχρι το 70% της δαπάνης ανακαίνισης. Και θα αφορά βέβαια, θα περιλαμβάνει βεβαίως και τις αντλίες θερμότητας. Οι οποίες σας είπα ότι είναι ένα προιόν το οποίο είναι το καλύτερο που υπάρχει αλλά είναι ένα καλό προιόν θα περιλαμβάνει επίσης και την τοποθέτηση ενεργειακών κουφωμάτων, αντικατάσταση αλουμινίων καθώς και πολλές άλλες εργασίες ανακαίνισης σπιτιού. Για παράδειγμα την θερμοπρόσοψη αν θέλετε για την μόνωση του κτηρίου και γενικά ότι έχει σχέση με παρεμβάσεις στις οποίες θα γίνονται στα κτίρια οι οποίες θα συμβάλλουν στην εξοικονόμηση ενέργειας.

Ανακαίνιση σπιτιού

Στην εταιρεία μας έχετε τη δυνατότητα να δείτε όλες τις επιλογές ανακαίνισης σπιτιού και να επιλέξετε εκείνη που ταιριάζει στο δικό σας σπίτι ή στη δική σας πολυκατοικία. Η ανακαίνιση σπιτιού περιλαμβάνει πολλές εργασίες, και όχι μόνο την αυτόνομη θέρμανση. Μια ολοκληρωμένη ανακαίνιση περιλαμβάνει υδραυλικά, ηλεκτρικά, ανακαίνιση στο μπάνιο, ανακαίνιση στην κουζίνα, τοποθέτηση πλακιδίων. Στην εταιρεία enfe.gr μπορείτε να μαθαίνετε όλα όσα αφορούν την ανακαίνιση ενός σπιτιού.
Ανακαίνιση σπιτιού Ανακαίνιση σπιτιού

ΑΝΑΛΑΜΒΑΝΟΥΜΕ ΜΟΝΟ ΠΟΙΟΤΙΚΕΣ ΑΝΑΚΑΙΝΙΣΕΙΣ. Μετατρέπουμε το παλιό σας σπίτι σε νεόδμητο.