Περιπέτειες και αδιέξοδα σε ανακαίνιση

Περιπέτειες και αδιέξοδα σε ανακαίνιση συμβάινουν πολύ συχνά στην Ελληνική αγορά. Απαντάμε στο ερώτημα τι πρέπει να γνωρίζω για να αποφύγω περιπέτειες και αδιέξοδα σε μία ανακαίνιση ένα συνηθισμένο πλέον φαινόμενο.

Περιπέτειες σε ανακαινίσεις

Μπαίνω στην διαδικασία ή στον πειρασμό αν θέλετε να απαντήσω σε αυτό το ερώτημα το οποίο πλέον είναι ένα συνηθισμένο φαινόμενο. Και βεβαίως επειδή δεν είναι κάτι στις ανακαινίσεις το οποίο συμβαίνει πολύ σπάνια. Το τελευταίο διάστημα είναι ένα συνηθισμένο φαινόμενο. Και βεβαίως το αντιμετωπίζει ο κάθε ιδιοκτήτης ο οποίος έχει μαζέψει με κόπο εν πάση περιπτώσει κάποια χρήματα για να ανακαίνιση το σπίτι του κλπ. Και μπαίνοντας σε αυτή την διαδικασία επειδή δεν μπορεί να γνωρίζει όλες τις λεπτομέρειες αν θέλετε του επαγγέλματος πολλές φορές αντιμετωπίζει απρόβλεπτες περιπέτειες αδιέξοδα κλπ. Τα οποία θα του κοστίσουν αν θέλεις πολλά χρήματα συν να χαλάσει την ηρεμία του.

Ολοκληρωμένη ανακαίνιση

Συνεπώς δεν φτάνει σε ολοκληρωμένη ανακαίνιση. Και χρήματα επιπλέον ενδεχομένως να πληρώσει και η δουλειά της ανακαίνισης του σπιτιού του να μην γίνει. Και λέω ότι είναι ένα συνηθισμένο φαινόμενο αυτό στις ανακαινίσεις. Διότι το αντιμετωπίζω σχεδόν κάθε μέρα στην πράξη υπό την εξής έννοια. Ένα 40% θα μπορούσα να πω από τις ανακαινίσεις τις οποίες αναλαμβάνουμε στην Enfe.gr είναι ανακαινίσεις στις οποίες έχουν παρατηθεί, έχουν εγκαταληφθεί έχουν μείνει στην μέση και μας παίρνουν οι ιδιοκτήτες για να συνεχίσουμε και να ολοκληρώσουμε την ανακαίνιση.
ανακαίνιση ανακαίνιση

Προβλήματα σε ανακαίνιση σπιτιού

Λοιπόν σε αυτή την διαδικασία λοιπόν και στην συζήτηση που γίνεται με τους ιδιοκτήτες εκεί βλέπω βέβαια τι ακριβώς συμβαίνει στην πιάτσα. Πως λειτουργεί η πιάτσα εν πάση περιπτώσει και τι προβλήματα αντιμετωπίζουν ένας ιδιοκτήτης ο οποίος θέλει να κάνει την ανακαίνιση του σπιτιού του. Και δεν μπορεί να φανταστεί από την αρχή ότι ενδεχομένως θα μπει σε τέτοια μορφή περιπέτειες υπό αυτή την έννοια λοιπόν. Σαφώς μπαίνει στο ερώτημα τι πρέπει να γνωρίζω, τι πρέπει να γνωρίζει ο κάθε ιδιοκτήτης. Ο οποίος θα αναθέσει σε μία εταιρεία στα συνεργεία εν πάση περιπτώσει σε οτιδήποτε την ανακαίνιση του χώρου του.
Περιπέτειες και αδιέξοδα σε ανακαίνιση Περιπέτειες και αδιέξοδα σε ανακαίνιση

Τι πρέπει να γνωρίζει ο ιδιοκτήτης του σπιτιού

Τι πρέπει να γνωρίζει ο ιδιοκτήτης πριν από την ανακαίνιση. Μάθετε τι πρέπει να προσέξει πριν ούτως ώστε να μην αντιμετωπίσει αυτές τις μορφές περιπέτειες στην ανακαίνιση του σπιτιού του. Περιπέτειες ανακαίνισης τις οποίες θα περιγράψω και στην συνέχεια τι ακριβώς είναι. Ποιοι είναι οι λόγοι λοιπόν και γιατί πολλές ανακαινίσεις οδηγούνται σε αδιέξοδα. Και τελικά φτάνει στο ακραίο να τρέχουν στα δικαστήρια για να βρουν την άκρη και άκρη να μην βρίσκουν. Και λεφτά να χαλάνε και η ηρεμία τους να χαλάνε και όλα αυτά μαζί. Δυστυχώς είναι πολλά τα προβλήματα στις ανακαινίσεις.

Προβλήματα στις ανακαινίσεις

Υπάρχουν πολλοί λόγοι που δημιουργούνται προβλήματα στις ανακαινίσεις. Ένας από όλους τους λόγους είναι ότι οι συμφωνίες οι οποίες υπογράφονται, συνυπογράφονται δηλαδή από τον υπεύθυνο μιας εταιρείας ή συνεργείου ή οτιδήποτε και τον ιδιοκτήτη. Οι συμφωνίες λοιπόν αυτές δεν είναι περιγραφικές. Περιέχουν μέσα πάρα πολλές ασάφειες και αοριστίες χωρίς να συγκεκριμενοποιούν την παραμικρή λεπτομέρεια.

Ασάφειες στη συμφωνία

Και όταν λέω ασάφειες έτσι για να δώσω μια τάξη μεγέθους αφορούν συνήθως την επιλογή. Τη δυνατότητα επιλογής του ιδιοκτήτη για τα προιόντα τα οποία θα βάλει στο σπίτι του. Εκεί συνήθως δεν υπάρχουν ακριβείς περιγραφές. Με αποτέλεσμα ο ένας να λέει εγώ δεν το καλύπτω. Ο άλλος λέει ότι αυτό το προιόν που μου βάλεις είναι ένα ευτελές προιόν, άρα δεν το θέλω. Να απαντάει ο άλλος ότι εγώ αυτό καλύπτω, βάλε το χέρι στο τσέπη αν θέλεις να πάρεις κάτι παραπάνω. Λοιπόν αυτό συμβαίνει σε όλες τις διαδικασίες και σε όλες τις εργασίες. Σημαίνει ότι αν θα μπει στην διαδικασία ο ιδιοκτήτης να υποκύψει ας πούμε σε αυτό το πράγμα για να βελτιώσει ή να φτιάξει αυτό το πράγμα το οποίο ονειρεύεται και το οποίο φαντάζεται σαφώς θα ξανά βάλει το χέρι στην τσέπη και θα του πάει ο κούκος αηδόνι ας πούμε.

Τι υλικά τοποθετούνται στην ανακαίνιση

Επίσης τα υλικά που πρέπει να χρησιμοποιηθούν και αυτά δεν προκαθορίζονται σαφώς μέσα στις ιδιωτικές συμβάσεις. Και όλα αυτά όπως επίσης ο τρόπος με τον οποίο θα εκτελεστούν εργασίες διότι δεν είναι μόνο τα προιόντα. Δεν είναι μόνο τα υλικά. Είναι και ο τεχνίτης ο οποίος θα εφαρμόσει αυτά τα προιόντα και θα κάνει εργασία. Ο τεχνίτης λοιπόν θα πρέπει να για να έχει βέλτιστο αποτέλεσμα. Ας πούμε αν θέλεις μια κάθε εργασία θα πρέπει να είναι άριστος πρώτον να είναι λεπτολόγος. Να γνωρίζει πολύ καλά την δουλειά του και να θέλει να ασχοληθεί. Με άλλα λόγια να μην είναι ¨αρπακολατζής¨ ας πούμε.

Όχι άρπα κόλλα

Δυστυχώς όμως στην Ελλάδα αυτή τι στιγμή αυτή η έννοια του άρπα κόλλα είναι μια έννοια η οποία διακατέχει πάρα πολλά επαγγέλματα. Αν θέλεις και ιδίως στο επάγγελμα του τεχνίτη των οικοδομών κλπ. Λοιπόν σε αυτό το επάγγελμα είναι και πιο διευρυμένη ας πούμε. Με αυτή την έννοια ότι άντε να τελειώσουμε, να τα αρπάξουμε και να πάμε στο σπίτι μας και άιντε να τελειώνουμε ας πούμε.

Σύμβαση που υπογράφετε για την ανακαίνιση του σπιτιού σας

Αυτό που περιέγραψα προηγουμένως είναι ότι υπάρχουν ασάφειες πάρα πολλές μέσα στην σύμβαση που υπογράφετε. Στο χαρτί αυτό, που υπογράφετε τι μπορεί να είναι αυτό κατά περίπτωση μπορεί να είναι οτιδήποτε. Λοιπόν αυτό ενδεχομένως να γίνεται πολλές φορές είτε από άγνοια αλλά στις περισσότερες φορές γίνεται τεχνηέντως αν θέλετε. Γιατί και εμείς οι Έλληνες είμαστε και πονηροί κάπου στο βάθος του μυαλού μας λέμε ότι θα πάμε να κάνουμε μια δουλειά. Θα πάρουμε τα λεφτά θα χρησιμοποιήσουμε και αυτό τον τρόπο εκεί πέρα. Και ξέρω εγώ και θα βγάλουμε και άλλα παραπάνω μέσω αυτού του τρόπου. Και ο μέσος αυτός ο τρόπος είναι ο εξής.

Ασάφειες στα υλικά ανακαίνισης σπιτιού

Ότι αφήνω ασάφειες όσον αφορά τα προιόντα, τα υλικά που θα χρησιμοποιηθούν κλπ. Με σκοπό ούτως ώστε κατά την διάρκεια των εργασιών σαφώς αν θα βάλεις κάποια ευτελή προιόντα σαφώς δεν θα αρέσουν στον ιδιοκτήτη. Ο ιδιοκτήτης θα αρχίσει να διαμαρτύρεται, να γκρινιάζει. Του λέει βάλε το χέρι στην τσέπη για να πάρεις κάτι καλύτερο. Με αποτέλεσμα αν αυτό είναι μια συνεχιζόμενη ας πούμε κατάσταση αν θέλετε είναι ένα πράγμα το οποίο οδηγεί σε αδιέξοδα. Καμιά φορά ας πούμε όταν χαλάει η δουλειά της ανακαίνισης. Δεν προχωράει τίποτα, πιάσε το αυγό και κούρευτο. Τρέχα στα δικαστήρια να βρεις τις άκρες κλπ. Αυτό είναι μια κεντρική αιτία δηλαδή ας πούμε που συμβαίνουν συνήθως παρεξηγήσεις, περιπέτειες, αδιέξοδα κλπ.

Κακοτεχνίες κατα την επισκευή σπιτιού

Ένα άλλος λόγος είναι οι κακοτεχνίες που ενδεχομένως γίνονται από πολλούς. Υπό την έννοια ότι ο ιδιοκτήτης το βλέπει αυτή τι στιγμή ότι κάπου υπάρχει μια κακοτεχνία. Αυτό δεν είναι σωστό π.χ συναντάς πλακάκια τα οποία σκοντάφτεις ας πούμε όπως έχουν τοποθετηθεί. Από εκεί και μετά ο κατασκευαστής ισχυρίζεται ότι μπήκαν καλά, ο ιδιοκτήτης ότι δεν μπήκαν καλά ότι αυτά σκοντάφτουν κλπ. Δηλαδή υπάρχει μια μεγάλη λίστα αν θέλετε προβλήματα στις ανακαινίσεις που αντιμετωπίζονται αν θέλεις στην πράξη. Τα οποία εν πάση περιπτώσει δεν μπορώ να έχω και μια ευρύτερη αναφορά. Γιατί θα πρέπει να πλατειάσω και να μιλάω πάρα πολύ αναφερόμενος σε λεπτομέρειες π.χ επισκευή των μερεμετιών.

Επισκευή μερεμετιών

Λέμε τώρα ένα απλό πράγμα πως να επισκευάσεις τα μερεμέτια. Μερεμέτια είναι σκάβει ο ηλεκτρολόγος, σκάβει ο υδραυλικός, σκάβει ο άλλος γκρεμίζονται τοίχοι κλπ. Γίνονται μερεμέτια πως θα τα επισκευάσεις αυτά τα μερεμέτια. Η συνηθισμένη πρακτική είναι, ένα συνηθισμένο τσιμεντοκονίαμα το οποίο είναι τσιμέντο ασβέστης και άμμος. Το φτιάχνουμε ας πούμε και τελείωσε. Δεν έχεις αποτέλεσμα στην επισκευή μερεμετιών. Δηλαδή διότι τα παλιά υλικά δηλαδή όπως είναι κατασκευασμένο μάλλον ένα παλιό σπίτι έχει πάρα πολλά ελαττώματα να το πούμε έτσι. Πάρα πολλά υλικά τα οποία έχουν υποστεί φθορές. Τα επιχρίσματα οποία δεν είναι καλά κολλημένα κρύβονται εύκολα κλπ. Είναι σημαντικό να γνωρίζετε πως γίνεται η επισκευή μερεμετιών.
επισκευή μερεμετιών επισκευή μερεμετιών

Μεγάλη γκάμα υλικών και προιόντων για ανακαινίσεις

Αυτές λοιπόν οι επισκευές θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν υλικά υψηλής τεχνολογίας όπως είναι υλικά, ρητινούχα υλικά. Εποξικά υλικά υπάρχουν αυτή τι στιγμή, αν θέλεις στην αγορά τόση μεγάλη γκάμα υλικών και προιόντων για ανακαινίσεις. Που υπάρχει η δυνατότητα όσο παλιό και αν είναι το σπίτι, όσο και αν έχουν διαβρωθεί ας πούμε τα δομικά στοιχεία του σπιτιού. Γιατί εκεί ακριβώς γίνεται υπάρχει η δυνατότητα με τα κατάλληλα υλικά να μετατρέψεις το χώμα σε πέτρα. Αυτά τα υλικά όμως είναι ακριβά δεν είναι και φθηνά υλικά και οι περισσότεροι δεν τα χρησιμοποιούν. Είτε επειδή δεν γνωρίζουν ή επειδή δεν θέλουν να αυξήσουν το κόστος της ανακαίνισης. Γιατί το κέρδος είναι το ζητούμενο ας πούμε για τον καθέναν οπότε δεν το βλέπει υπό αυτή την έννοια.

Σύμβαση ανακαίνισης σπιτιού

Αλλά επανερχόμενος και πάλι η πηγή του κακού αν θέλετε είναι ότι στο χαρτί. Στη σύμβαση που υπογράφετε δεν περιγράφονται τα πάντα. Είναι ασαφείς και αόριστες, εφόσον λοιπόν οι συμβάσεις που υπογράφονται. Και είναι αόριστες και περιέχουν μέσα τεχνηέντως ή μη πάρα πολλές ασάφειες. Μοιραίο είναι να οδηγηθείς σε κάποια αδιέξοδα ή να σκοτωθείς ή εν πάση περιπτώσει να αντιμετωπίσεις θέματα και προβλήματα κατά την διάρκεια των εργασιών.

Η σύμβαση περιλαμβάνει όλες τις λεπτομέρειες υλικών και εργασιών

Κατά συνέπεια λοιπόν να σας πούμε εμείς το πως λειτουργούμε όταν αναλαμβάνουμε ανακαινίσεις σπιτιών. Καταρχήν αν δείτε μια σύμβαση δικιά μας την οποία υπογράφουμε με τον ιδιοκτήτη είναι μία σύμβαση η οποία είναι από 50 μέχρι 70 σελίδες περίπου. Λοιπόν μέσα σε αυτή την σύμβαση που υπογράφουμε περιγράφουμε τα πάντα. Όταν λέμε τα πάντα, εννοούμε τα πάντα. Την παραμικρή καρφίτσα στην κυριολεξία και περιγράφουμε τα υλικά τα προιόντα τα οποία θα επιλέξει ο ιδιοκτήτης. Απλά λέμε πλακάκια παραδείγματος χάρη καλύτπουμε μέχρι 26 ευρώ πλακάκια. Από εκεί και μετά αν θέλεις να πάρεις πιο ακριβότερα πληρώνεις παραπάνω. Αν θέλεις να πληρώσεις φθηνότερα σου αφαιρείται η διαφορά. Ενδεικτικά θα πούμε όλα.

Επικόλληση πλακιδίων

Πάμε στα υλικά για να πάμε στο ίδιο, στην ίδια εργασία, στο ίδιο αντικείμενο. Για να γίνω αντιληπτός, στα υλικά τα οποία θα χρησιμοποιηθούν τα πλακάκια. Αυτή τι στιγμή θα πρέπει να κολληθούν και να μπουν ας πούμε στην βάση τους. Λοιπόν από εκεί και μετά το τι υλικά θα χρησιμοποιηθούν συνήθως ποτέ κανένας δεν θα γράφει στην λεπτομέρεια τους τι υλικό θα μπει.

Παράδειγμα επικόλλησης πλακιδίων

Για παράδειγμα τι κόλλα θα χρησιμοποιηθεί στην επικόλληση των πλακιδίων. Υπάρχουν κόλλες πλακιδίων στην αγορά από 5 μέχρι 15 ευρώ. Εάν αυτός οποίος κάνει την κατασκευή αν θέλετε επιλέξει να πάρει μια κόλλα των 5 ευρώ. Αν θα καταναλώσει 30-40 κόλλες ας πούμε στο σπίτι είναι 200 ευρώ τα οποία τα βάζει στην τσέπη του. Τα έβαλε στην τσέπη του τα 200 ευρώ βέβαια ο τεχνίτης που έκανε την επικόλληση των πλακιδίων. Αλλά το αποτέλεσμα το οποίο θα δώσει μακροπρόθεσμα μπορεί να μην φανεί την περίοδο που θα το παραδώσει. Αλλά μακροπρόθεσμα θα αρχίσουν τα πλακάκια να ξεκολλάνε. Εδώ μπορείτε να διαβάσετε λεπτομέρειες από εργασία ανακαίνισης μπάνιου η οποία περιλαμβάνει επικόλληση πλακιδίων.

Επιλογή κόλλας για την επικόλληση πλακιδίων

Εάν επάνω στο υπόστρωμα το οποίο υπάρχει αυτή τι στιγμή κολλήσουμε πλακάκια. Και δεν ξεκινήσουμε με την διαδικασία όσον αφορά ότι αναφέρεται στους κανόνες της τέχνης και της επιστήμης. Αν δεν ξεκινήσουμε λοιπόν να περάσουμε το υπόστρωμα με ένα γαλαξιακό αστάρι. Το οποίο είναι ένα συνδετικό υλικό το οποίο συνδέει το παλιό υπόστρωμα με το καινούργιο. Εάν δεν χρησιμοποιήσουμε την κόλλα η οποία είναι θα πρέπει να μπει. Εάν δεν χρησιμοποιήσουμε πρόσθετα ενίσχυσης ας πούμε της κόλλας. Αν δεν χρησιμοποιήσουμε το σωστό αρμό κλπ.

Παράδειγμα φθηνών υλικών

Όλα τα πάρουμε φθηνά σαφώς λοιπόν θα υπάρχει ένα αποτέλεσμα. Θα παραδώσουμε ένα αποτέλεσμα αλλά δεν θα έχει διάρκεια αν θέλετε στην πορεία του χρόνου. Γιατί τα υλικά που χρησιμοποιήθηκαν είναι ευτελή υλικά. Ποιος γράφει όμως σε μια σύμβαση την κόλλα που θα χρησιμοποιηθεί. ενδεικτικά μιλάμε τώρα για την κόλλα εμείς βάζουμε την εξής κόλλα: Κόλλα κατηγορίας C2TES1. Με αυτές τις προδιαγραφές με αυτά τα υλικά αναλύουμε σαφώς προδιαγραφές κλπ. Γράφουμε τα πάντα.

Πως θα εκτελεστούν οι εργασίες ανακαίνισης

Πάμε παρακάτω. Ο τρόπος με τον οποίο θα εκτελεστούν οι εργασίες της ανακαίνισης. Ποιος περιγράφει το πως θα εκτελεστούν οι εργασίες; Αναφέρομαι στο ίδιο αντικείμενο πάλι. Μπαίνουν τα πλακάκια. Αυτός ο οποίος τοποθετεί θέλει να βγάλει περισσότερα μέρη την ημέρα ή δεν ξέρει καλά την δουλειά. Ξέρω εγώ και τα πλακάκια στις ακμές τους δεν είναι ακριβώς ευθεία. Ένα λίγο πιο πάνω ο άλλος αρχίζει να σκοντάφτει. Άρα εμείς περιγράφουμε μέσα στην σύμβαση στην οποία έχουμε. Η οποία αποτελείται από γραπτό κείμενο και από βίντεο. Δηλαδή για κάθε εργασία εκτός από το γραπτό κείμενο που λέει ότι θα πρέπει να μπει αυτό και αυτό το υλικό. Αυτό και αυτό το προιόν. Περιγράφουμε και με ποιον τρόπο πρέπει να γίνει η εφαρμογή του, με ποιον τρόπο πρέπει να εκτελεστεί η εργασία και αυτό το περιγράφουμε με βίντεο.

Παράδειγμα εργασιών ανακαίνισης

Για παράδειγμα τα πλακάκια στις ενώσεις του αν θέλετε για να επιτύχουμε ένα αποτέλεσμα αλφαδιά θα πρέπει να μπουν κάποιες ειδικές σφήνες κάποια ειδικά προιόντα. Τα οποία συσφίγγουν και τις 4 ακμές του πλακιδίου στο σημείο που ενώνονται και τις κάνουν να έχουν την ίδια επιπεδότητα στο ένα δέκατο του χιλιοστού. Αυτό βέβαια πρέπει να το ξέρει και ο τεχνίτης και θα πρέπει να έχει την εντολή ας πούμε από αυτόν ο οποίος έχει αναλάβει το έργο να εφαρμόσει αυτή την πρακτική, προκειμένου να έχει ένα καλό αποτέλεσμα.

Συγγραφή υποχρεώσεων

Έρχομαστε γύρω σε αυτό στην συζήτηση που γίνεται γύρω από την συγγραφή υποχρεώσεων. Δηλαδή από το πως περιγράφεται αν θέλετε στην συγγραφή υποχρεώσεων ακριβώς και με λεπτομέρεια τι προιόν θα μπει. Ποιες είναι οι τεχνικές και ποιοτικές προδιαγραφές του προιόντος. Δεύτερον τι υλικά θα χρησιμοποιηθούν. Ποια είναι τα τεχνικά χαρακτηριστικά του κάθε υλικού. Και τρίτον η εργασία. Γιατί το υλικό από μόνο του δεν φτιάχνει το αποτέλεσμα. Πρέπει να έχεις και τον κατάλληλο τεχνίτη. Περιγράφουμε και εμείς μέσα από βίντεο εφαρμογής γιατί δεν μπορούμε να το κάνουμε γραπτώς αυτό το περνάμε μέσα από βίντεο. Έχουμε εμείς στην σύμβαση μέσα και βίντεο εφαρμογής.

Πως θα εφαρμοστούν αυτά τα υλικά

Πως λοιπόν θα εφαρμοστούν αυτά τα υλικά κατά την εκτέλεση των εργασιών ανακαίνισης. Εάν λοιπόν όλα αυτά περιγράφονται μέσα σε ένα κείμενο το οποίο είναι δεσμευτικό αν θέλετε και για τους δύο. Για αυτόν που θα το υπογράφει δεν υπάρχει καμία δυνατότητα να προκύψει αν θέλετε διαφωνία κατά την διάρκεια ας πούμε των εργασιών. Δεν υπάρχει καμία δυνατότητα για οποιαδήποτε εμπλοκή ή οτιδήποτε γιατί είναι ξεκάθαρα τα πάντα. Πολύ απλό, τι υλικό θέλεις κύριε, τι προιόν θα πάρεις κύριε ωραία αυτό. Μπαταρία μέχρι 200 ευρώ, πάνε 210 θα πληρώσεις 10 ευρώ πιο πάνω. Εάν πάρεις 190 θα σου επιστρέψω 10 ευρώ. Απλό το πράγμα. Οι εργασίες και τα υλικά περιγράφονται λεπτομερώς. Ποια θα είναι τα υλικά στην ανακαίνιση, οι εργασίες πως θα εκτελεστούν περιγράφονται κατά συνέπεια είναι δεσμευμένο.

ΑΝΑΛΑΜΒΑΝΟΥΜΕ ΜΟΝΟ ΠΟΙΟΤΙΚΕΣ ΑΝΑΚΑΙΝΙΣΕΙΣ. Μετατρέπουμε το παλιό σας σπίτι σε νεόδμητο.