Ενεργειακά τζάκια 4ης γενιάς

Απαλλαγείτε από το πετρέλαιο και βάλτε τη «φλόγα» δίπλα σας Ζεσταθείτε οικονομικά χωρίς να καεί η τσέπη σας

ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟ ΤΖΑΚΙ - ΣΥΝΔΕΔΕΜΕΝΟ ΜΕ ΤΟ ΚΑΛΟΡΙΦΕΡ & ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟ ΤΖΑΚΙ-ΑΕΡΟΘΕΡΜΟ

Τα ενεργειακά τζάκια 4ης γενιάς λειτουργούν με δευτερογενή και τριτογενή καύση. Αυτό σημαίνει ότι τα καυσαέρια πριν κατευθυνθούν στην καμινάδα καίγονται για δεύτερη και τρίτη φορά, με αποτέλεσμα :

  • Να δημιουργούν μία όμορφη αίσθηση της φωτιάς με τριπλάσια φλόγα
  • Να κάνουν οικονομία στα ξύλα
  • Να αποδίδουν στο χώρο το 80% - 85% της ενέργειας που παράγουν τα ξύλα με τεράστια διαφορά από τα παραδοσιακά τζάκια που αποδίδουν μόλις το 20% της ενέργειας που παράγουν τα ξύλα κατά την καύση και το υπόλοιπο 80% να χάνετε από την καμινάδα.
  • Ένα ενεργειακό τζάκι συνδεδεμένο με τα σώματα του καλοριφέρ μπορεί να θερμάνει ικανοποιητικά 250 τ.μ. έστω και αν αυτά βρίσκονται σε διαφορετικούς ορόφους και να παρέχει άφθονο ζεστό νερό.
  • Ένα ενεργειακό τζάκι-αερόθερμο μπορεί να θερμάνει όλο την κατοικία με μικρή κατανάλωση ξύλου χωρίς να λειτουργήσουμε καθόλου το καλοριφέρ.
  • Με το εξαφανιζόμενο πυρίμαχο τζάμι που ανεβοκατεβαίνει κλείνοντας την εστία επιτυγχάνουμε ελεγχόμενη καύση, δηλαδή μικρή κατανάλωση ξύλου. Η θέρμανση εγκλωβίζεται μέσα στην εστία και έτσι επιτυγχάνουμε υψηλή απόδοση.
  • Παρέχει ασφάλεια λόγω του πυρίμαχου τζαμιού που καθιστά εφικτή την αδιάκοπη λειτουργία της εστίας ακόμη και αν απομακρυνθείτε απ το χώρο.

Τοποθετώντας ένα τζάκι 4ης γενιάς τοποθετημένο και επενδυμένο με όλα του τα εξαρτήματα (βεντιλατέρ, θερμοστάτης, πίνακας, περσίδες κ.α.), εκτός του ότι πληρώνετε έως το 30% της αξίας του επωφελείσθε και τα εξής:

  • ΔΩΡΑ από την εταιρεία μας της επιλογής σας αξίας 800€.
  • Δυο ενεργειακά πιστοποιητικά αξίας 300€.
  • Το 10% της δαπάνης σας επιστρέφεται από τον φόρο εισοδήματος.
ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ

Α) Για κάποιον ο οποίος έχει εισόδημα κάτω των 20.000€ ετησίως (κατηγορία Α1), αν συνυπολογίσουμε την επιστροφή φόρου, τα δώρα των 800€ και την αξία των ενεργειακών πιστοποιητικών, το τζάκι θα του στοιχίσει:

1500€ (το 30% της δαπάνης) – 800€ (τα δώρα) – 250 € (αξία των ενεργειακών πιστοποιητικών) – 150€ (επιστροφή φόρου)  =  300€

Δηλαδή θα του στοιχίσει ΜΟΝΟ 300€.

Β) Για κάποιον ο οποίος έχει εισόδημα άνω των 20.000€ ετησίως (κατηγορία Α2), αν συνυπολογίσουμε την επιστροφή φόρου, τα δώρα των 1000€ και την αξία των ενεργειακών πιστοποιητικών, το τζάκι θα του στοιχίσει:

3250€ (το 65% της δαπάνης) – 1000€ (τα δώρα) – 250 € (αξία των ενεργειακών πιστοποιητικών) –  150€ (επιστροφή φόρου)  =  1850 €

Δηλαδή, το τζάκι θα του στοιχίσει 1850€ τα οποία θα πληρώνει σε 4 χρόνια άτοκα.

ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΤΗΝ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΠΟΥ ΣΑΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ

Ενεργειακά τζάκια. Σε τι διαφέρουν από τα παραδοσιακά τζάκια; Προσφέρουν εξοικονόμηση στη θέρμανση;

Αυτό το θέμα σχετικά με τα ενεργειακά τζάκια είναι ένα επίκαιρο ερώτημα. Αυτή τη στιγμή το κόστος της θέρμανσης σε ένα σπίτι, δεδομένης και της οικονομικής κρίσης, της ανόδου του πετρελαίου κλπ είναι ένα ζητούμενο. Πάρα πολλοί καταφεύγουν στη χρησιμοποίηση ενεργειακών τζακιών, σομπών κλπ για να θερμάνουν το σπίτι τους πιο οικονομικά. Αρχικά θα δούμε σε τι διαφέρει ένα παραδοσιακό τζάκι από πυρότουβλα σε σχέση με ένα σύγχρονο ενεργειακό τζάκι.

Παραδοσιακό τζάκι

Ένα τζάκι παραδοσιακό με πυρότουβλα από την ενέργεια που παράγουν τα ξύλα λόγω της καύσης, μόνο το 17% ως 18% αποδίδεται στο χώρο του σπιτιού, ενώ το υπόλοιπο διαφεύγει μέσω της κανιμάδας. Υπάρχουν δηλαδή τεράστιες απώλειες από την ενέργεια που παράγει το ξύλο σε σχέση με την ενέργεια που αποδίδει στο χώρο ένα παλιό τζάκι.

Ενεργειακό τζάκι

Τώρα ένα ενεργειακό τζάκι κάνει ακριβώς το αντίθετο. Η τεχνολογία του είναι τέτοια ώστε να αποδίδει στο χώρο το 80% της ενέργειας που παράγουν τα ξύλα. Μόνο ο 20% διαφεύγει μέσω της καμινάδας. Η απόκλιση και η σύγκριση μεταξύ των δυο αυτών τζακιών είναι τεράστια. Η ωφελιμότητα από την τοποθέτηση ενός ενεργειακού τζακιού είναι τεράστια. Σε άλλο κεφάλαιο μπορούμε να δούμε τις τεχνολογίες ενεργειακών τζακιών. Τώρα επικεντρωνόμαστε στη διαφορά που έχει ένα παραδοσιακό τζάκι με ένα ενεργειακό τζάκι. Εάν κάποιος τοποθετήσει ένα ενεργειακό τζάκι τότε μπορεί να θερμάνει με αυτό ολόκληρο το σπίτι. Παύει να ισχύει πλέον η φράση που λέγανε παλιά στα χωριά βλέποντας το τζάκι "μπροστά πύρα και πίσω κλαδευτήρα". Με ένα παραδοσιακό τζάκι ο χώρος μπροστά στο τζάκι θερμαίνεται προσωρινά, όμως το υπόλοιπο σπίτι παραμένει παγωμένο. Ενώ με ένα ενεργειακό τζάκι, ανάλογα με τα kilowatt που παρέχει, ανάλογα με τον όγκο του και ανάλογα με την τεχνολογία του μπορεί να θερμάνει σπίτια από 80 μέχρι 300 τετραγωνικά μέτρα. Μόνο με ένα τζάκι.

Κατηγορίες ενεργειακών τζακιών

Υπάρχουν δυο κατηγορίες ενεργειακών τζακιών.

Αερόθερμο τζάκι

Υπάρχει το αερόθερμο τζάκι το οποίο παράγει θερμό αέρα. Τον αέρα αυτόν τον διοχετεύει μέσα στο σπίτι και με αυτό τον τρόπο θερμαίνεται το σπίτι με θερμό αέρα.

Τζάκι καλοριφέρ

Υπάρχει και το τζάκι καλοριφέρ. Το τζάκι καλοριφέρ έχει περιφερειακά και πίσω από το θάλαμο καύσης μια δεξαμενή νερού η οποία ζεσταίνει το νερό. Το τζάκι αυτό το συνδέουμε με το καλοριφέρ του σπιτιού μας και συγκεκριμένα με το κολεκτέρ του καλοριφέρ. Με τον τρόπο αυτό έχουμε μια ομοιόμορφη θέρμανση στο σπίτι μας. Με τα παραδοσιακά τζάκια θερμαίνεται μόνο ο χώρος που βρίσκεται μπροστά στο τζάκι και η ζέστη μεταφέρεται στα υπόλοιπα δωμάτια σιγά σιγά. Αντίθετα με τα ενεργειακά τζάκια ο χώρος θερμαίνεται ομοιόμορφα. Ζεσταίνεται όλος ο χώρος του σπιτιού. Τα τζάκια καλοριφέρ κυμαίνονται μεταξύ 30 και 40 kilowatt περίπου. Αυτό σημαίνει οτι, και με τη διακύμανση μεταξύ 30 και 40, υπάρχει η δυνατότητα να θερμανθεί πλήρως ένα σπίτι με σχετικά μικρή κατανάλωση ξύλου. Εάν έχουμε ένα σπίτι με σχετικά καλή μόνωση τότε μπορούν να θερμανθούν από 100 έως και 300 τετραγωνικά. Εμείς σαν εταιρεία έχουμε τοποθετήσει ένα ενεργειακό τζάκι καλοριφέρ σε μια μεζονέτα τριών ορόφων 85 τετραγωνικά ο κάθε όροφος. Δηλαδή προσεγγίζουμε τα 300 τετραγωνικά μέτρα, και με το τζάκι υπήρχε ικανοποιητική ζέστη σε ολόκληρο το σπίτι. Βλέπουμε λοιπόν ότι η τεχνολογία έχει προχωρήσει πολύ.

Ένθετη εστία

Κάτι άλλο που πρέπει να πούμε εδώ είναι ότι αν κάποιος δεν θέλει να καταργήσει το τζάκι του ή να μπει στη διαδικασία γκρεμίσματα και τοποθέτηση νέου τζακιού, διακοσμήσεις, γύψινα κλπ τότε υπάρχει και η δυνατότητα να τοποθετηθεί στο ίδιο το τζάκι μια ένθετη εστία. Μιλάμε για πολύ μικρό κόστος. Με τζάμι το οποίο θα κλείνει μπροστά. Αυτή η εστία σχεδόν κάνει την ίδια δουλειά που θα έκανε ένα ενεργειακό τζάκι. Μπορεί δηλαδή η ένθετη εστία να θερμάνει ένα σπίτι μέχρι 120 τετραγωνικά. Δεν υπάρχει μεγαλύτερη δυνατότητα. Αλλά αν έχουμε ένα σπίτι μέχρι 120 τετραγωνικά τότε μπορούμε να τοποθετήσουμε μια ένθετη εστία μέσα στο τζάκι και να θερμάνουμε ικανοποιητικά ολόκληρο το χώρο μας. Ένα επιπλέον πλεονέκτημα της τοποθέτησης ένθετης εστίας στο παραδοσιακό τζάκι είναι ότι μειώνουμε στο μισό περίπου την κατανάλωση ξύλων. Άρα αυτή τη στιγμή πρακτικά και από θέμα ευκολίας συστήνουμε σε αυτούς που τους αρέσει το τζάκι να τοποθετήσουν μια ένθετη εστία τζακιού ώστε να μειώσουν την κατανάλωση ξύλου και επιπλέον, αφού έτσι κι αλλιώς καίνε το τζάκι, να θερμαίνουν όλο το σπίτι τους χωρίς να καίνε καθόλου πετρέλαιο. Είναι και αυτή μια πρόταση για εξοικονόμηση ενέργειας και για να γλιτώνουμε κάποια χρήματα.  

Ενεργειακό τζάκι και ανακαίνιση

Σε κάθε ανακαίνιση καλό είναι να εξετάζουμε την πιθανότητα τοποθέτησης ενεργειακού τζακιού. Κυρίως στις περιπτώσεις που η ανακαίνιση γίνεται σε σπίτι που δεν βρίσκεται κοντά σε δίκτυο φυσικού αερίου. Το ενεργειακό τζάκι θα αναβαθμίσει ακόμα περισσότερο την ανακαίνιση.

ΑΝΑΛΑΜΒΑΝΟΥΜΕ ΜΟΝΟ ΠΟΙΟΤΙΚΕΣ ΑΝΑΚΑΙΝΙΣΕΙΣ. Μετατρέπουμε το παλιό σας σπίτι σε νεόδμητο.